Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Small town' Palin schittert op podium

4 sep 08

De Republikeinse politica Sarah Palin heeft zich met een felle toespraak woensdagavond in Saint-Paul aan een breed publiek gepresenteerd en zich als kandidate voor het vicepresidentschap naast John McCain geschaard.

De Republikeinse presidentskandidaat McCain kwam nadat Palin was uitgesproken nog even op het podium informeren of de juiste keuze voor de kandidaat vicepresident was gemaakt. Het juichende Republikeinse publiek van zeker 2400 afgevaardigden liet er geen twijfel over bestaan dat er op de conventie geen twijfels meer over deze keuze waren.

De conventie bepaalde ook formeel dat McCain de presidentskandidaat van de partij is voor de verkiezingen van 4 november.

McCain koos Palin vorige week als 'running mate' tot verbazing van velen onder wie partijgenoten die niet eens wisten wie ze was.

Palin was voor ze in 2006 tot gouverneur van Alaska werd gekozen voornamelijk burgemeester van het plaatsje Wasilla bij Anchorage. Ze presenteerde deze politiek gezien enigszins provinciale achtergrond in haar rede als een pré. De Democratische presidentskandidaat Barack Obama zou Wasilla volgens Palin wel niet kosmopolitisch genoeg vinden, maar voor haar is het kleine hardwerkende Wasilla een bron van trots. Bovendien had ze daar als burgemeester meer verantwoordelijkheden dan Obama ooit heeft gehad, aldus de bejubelde spreekster.

Ze zat in haar rede precies op de golflengte die de sfeer van de derde conventiedag bepaalde. Het was een sfeer die zeer fel antiliberaal (Democratisch) was, walgde van overheidsbemoeienis en die een diepgewortelde afkeer uitstraalde van een vermeende politieke elite in Washington.

De Democratische leiders zouden tot die elite behoren en zij zijn dus ongeschikt voor echte 'change'. Obama gebruikt 'verandering' om zijn loopbaan vooruit te helpen en McCain zijn loopbaan om verandering te brengen, aldus Palin.

De 44-jarige moeder van vijf kinderen hamerde op haar kleinsteedse komaf en haar wens het volk in Washington te dienen. Ze "aanvaardde de oproep om onze genomineerde voor het presidentschap (John McCain) te helpen om Amerika te dienen en te beschermen".

(Bron: ANP/EFE)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief