Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Winst voor alle partijen in sociaal akkoord

9 sep 08

Het sociaal akkoord dat kabinet, vakbonden en werkgevers binnenkort willen sluiten, kunnen alle partijen als een overwinning verkopen.

De werkgevers zijn minder geld kwijt aan gouden handdrukken, de vakbonden hoeven niet meer te vrezen voor een versoepeling van het ontslagrecht en het kabinet mag vertrouwen op gematigde looneisen voor 2009.

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken), vakcentrale FNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW zijn het eens over een beperking van de ontslagvergoeding voor topinkomens. Wie meer dan 75.000 euro per jaar verdient, krijgt straks nog maximaal één jaarsalaris mee bij ontslag. Op dit moment kunnen ontslagen werknemers met een hoog salaris vaak nog een veelvoud van dat bedrag incasseren, afhankelijk van hun arbeidsverleden en leeftijd.

In ruil voor het beperken van de gouden handdrukken belooft het kabinet dat het deze regeerperiode geen voorstellen meer doet om het ontslagrecht te versoepelen. Vorig najaar leidden plannen van Donner om de ontslagtoets vooraf te schrappen nog tot een hevige ruzie in de overlegpolder en bijna tot een kabinetscrisis.

Het akkoord over ontslagrecht en ontslagvergoeding zal eind deze of begin volgende maand op papier worden gezet tijdens het traditionele najaarsoverleg tussen kabinet en sociale partners. Een formele toezegging van de bonden dat ze de lonen volgend jaar zullen matigen, valt dan niet te verwachten. Maar volgens betrokkenen heeft de vakcentrale FNV achter de schermen laten doorschemeren dat zij een loon-prijsspiraal in 2009 zal voorkomen. Bronnen rond het kabinet gaan uit van maximale looneisen volgend jaar van zo'n 3,5 procent, evenveel als dit jaar.

In het openbaar ('voor de bühne', zeggen ingewijden) wilden de bonden dinsdag niets weten van een loonakkoord. Cao-coördinator Wilna Wind van de FNV onderstreepte dat de vakbondsleden daar zelf over gaan. Het CNV, dat niet betrokken was bij de deal over het beperken van de gouden handdrukken, reageerde eveneens ontstemd. Volgens CNV-voorzitter René Paas zijn de gemaakte afspraken alleen in het voordeel van de werkgevers.

In de Tweede Kamer was er vreugde bij de regeringspartijen. PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer, die zich vorig jaar het felst verzette tegen een versoepeling van het ontslagrecht, is "zeer gelukkig" dat hiervan in de komende jaren geen sprake zal zijn. Ook de ChristenUnie, eveneens tegen de ontslagplannen van Donner, is tevreden. CDA-fractieleider Pieter van Geel complimenteerde de sociale partners omdat ze de strijdbijl hebben begraven.

Ook de oppositiefracties GroenLinks en SP lieten zich mild uit over de op handen zijnde afspraken. De VVD spreekt echter van "een totaal fiasco" en een "non-akkoord". Samen met de SP zal de VVD deze week waarschijnlijk in een spoeddebat om een nadere toelichting vragen aan Donner.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief