Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Opnieuw ellende aan Vijzelgracht door Noord-Zuidlijn

11 sep 08

Aan de Vijzelgracht in Amsterdam zijn woensdagavond opnieuw panden verzakt. Circa twintig bewoners van in totaal zes gebouwen moesten hun huizen uit en brachten de nacht elders door.

Oorzaak van de verzakking waren de werkzaamheden in de straat aan de nieuwe metroverbinding Noord-Zuidlijn.

De bouw was dinsdag opnieuw van start gegaan nadat die enkele maanden had stilgelegen. In juni waren namelijk al vier andere panden aan de Vijzelgracht verzakt. Ook toen was de Noord-Zuidlijn de 'schuldige'. Twee van de vier gezinnen die toen hun spullen moesten pakken, verblijven nog steeds ergens anders.

Net als bij eerste verzakking ontstond er woensdagavond een lek in een diepwand. Het grondwater stroomde vervolgens de bouwput in. Daardoor daalde het niveau van het water onder de gebouwen en begonnen die te bewegen.

Werknemers van de gemeente en de aannemer slaagden er rond half zeven 's ochtends in het lekken te stoppen. De panden leken vanaf dat moment dan ook niet meer te verzakken. De arbeiders proberen het gat nu te dichten met zand en kunsthars. De werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn liggen stil.

Wethouder Tjeerd Herrema (Noord-Zuidlijn) zei de gebeurtenissen "een vreselijke nachtmerrie" te vinden. "Dit had niet mogen gebeuren."

Onduidelijk is nog wat de financiële schade aan de huizen is. Dat geldt ook voor de gebouwen die in juni verzakten. Het bepalen van de schade gebeurt pas als laatste, als alle gebouwen onder meer weer toegankelijk zijn.

De gemeente heeft een speciaal schadebureau voor bewoners die zijn gedupeerd door de bouw van de Noord-Zuidlijn. Na de verzakking in juni begon de Gemeentelijk Ombudsman al met een onderzoek naar dat incident. Dat is waarschijnlijk begin november klaar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief