Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Hamer wil PvdA reanimeren

11 sep 08

Fractieleider Mariėtte Hamer van de PvdA wil met een 'reanimatieprogramma' kiezers terugbrengen bij de partij. Volgens Hamer verkeert de PvdA op dit moment in een alarmfase.

In de peilingen staat de partij al geruime tijd op verlies. In een rondgang onder kiezers afgelopen zondag kwam ze uit op een historisch dieptepunt van vijftien zetels. Op dit moment is de PvdA met 33 zetels nog de tweede partij in de Tweede Kamer.

Volgens Hamer heeft de partij veel last van het algemene slechte sentiment over de politiek. "De PvdA is het meest de partij van de gewone man. Men neemt ons het meest kwalijk wat er in Den Haag gebeurt." De fractievoorzitter heeft geen pasklaar antwoord hoe het hart van de PvdA weer moet gaan kloppen.

Wel stelt ze dat politici eerlijke antwoorden moeten geven over welke beloftes zij kunnen nakomen. Verder is het zaak dat "politici vooral authentiek blijven". De spierballentaal van veel leden van de Tweede Kamer versterkt op dit moment de kloof tussen burgers en de politiek, aldus Hamer.

De PvdA-fractievoorzitter wil dat politici zich bescheiden opstellen en niet de pretentie hebben om elk klein probleem op te lossen. Veel waardevoller vindt zij het als Kamerleden en ministers een visie op Nederland hebben. Hamer stelt daarom voor een aparte parlementaire "commissie toekomst" op te richten.

In deze commissie zouden fractievoorzitters vier keer per jaar met ministers moeten praten over zaken die over de kabinetsperiode heen spelen. De discussies helpen partijen die samen regeren zich van elkaar te onderscheiden omdat zij in deze commissie niet gebonden zijn aan compromissen in het regeerakkoord.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief