Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Huisartsen praten niet meer met Klink

10 sep 08

De huisartsen willen voorlopig niet meer praten met minister Ab Klink (Volksgezondheid). De Landelijke Huisartsenverenging (LHV) zegt verbijsterd te zijn over maatregelen die de minister neemt om de stijgende kosten van de huisartsenzorg in te dammen.

Klink liet de Tweede Kamer woensdag weten dat vorig jaar de consulten van huisartsen en het aantal ingeschreven patiënten 124 miljoen meer kostten dan geraamd. Dit jaar dreigt opnieuw een overschrijding.

Overleg met de LHV en de koepel van zorgverzekeraars ZN leverde niets op. Volgens de minister vroegen de huisartsen 500 miljoen meer dan hij beschikbaar kon stellen. Daarom grijpt Klink nu in voor de tarieven over 2009.

Klink wilde de tarieven bevriezen, maar daar was de LHV fel tegen. Dit zou 68 miljoen euro opleveren. Daarom halveert de minister nu de tarieven voor herhaalrecepten (van 4,50 naar 2,25 euro). Dit brengt 83 miljoen op. Dan blijft er nog 15 miljoen over om de vergoeding voor avond, nacht- en weekenddiensten te verhogen van 50 naar 60 euro per uur. De huisartsen hadden hiervoor 80 euro gevraagd.

De LHV stelt nu dat Klink 68 miljoen in eigen zak steekt. "De huisartsen worden geacht blij te zijn met zo'n sigaar uit eigen doos." De komende tijd komen huisartsen in het hele land bijeen om zich te beraden op stappen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief