Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA wil andere aanpak jeugdbeleid

15 sep 08

De PvdA wil een andere aanpak van het jeugdbeleid. De vier grote steden moeten het voortouw nemen in het tegengaan van jongerenproblemen en mogen daarbij belemmerende schotten en structuren doorbreken.


PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer zal dat deze week naar voren brengen tijdens de algemene beschouwingen. Hamer wil dat de problemen sneller worden aangepakt dan nu mogelijk is door de schotten tussen hulpverlenende instanties en de versnippering tussen ministeries. " Het is vijf voor twaalf", zei Hamer op Radio 1.

Ze verwees onder meer naar de hoge schooluitval. Kinderen worden bij problemen van het kastje naar de muur gestuurd, bleek onlangs uit onderzoek. De snellere en daadkrachtige aanpak is vooral in de grote steden nodig, omdat daar de meeste jongeren wonenen de meeste problemen voorkomen.

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft volgens Hamer wel geld voor het jeugdbeleid, maar is ook afhankelijk van alle wetgeving en belemmeringen. Het PvdA-plan moet dan ook worden gezien als een steun voor zijn beleid, zei ze. De steden moeten op hun beurt verantwoording afleggen aan Rouvoet. De PvdA-voorvrouw verwacht geen problemen in de coalitie over dit plan.

Rouvoet liet maandag in een reactie weten dat het plan van Hamer in het verlengde ligt van de beweging die hij ook al heeft ingezet. Het ministerschap voor jeugd en gezin is juist bedoeld om over schotten heen te kijken en daarnaar te handelen, aldus zijn woordvoerder. Volgens hem is na 1,5 jaar al flink wat in gang gezet maar grote problemen laten zich niet snel oplossen. Rouvoet wacht verder het concrete plan van de PvdA af.

Amsterdam liet direct weten het voorstel van Hamer als een doorbraak te zien. " We zijn ontzettend blij. De kinderen in onze samenleving hebben hierop lang genoeg gewacht", zei verantwoordelijk wethouder Lodewijk Asscher. Hij zei te hopen dat geen gedoe ontstaat tussen politieke partijen over dit onderwerp.

" Het is echt heel belangrijk dat we kinderen laten voorgaan. De problemen zijn namelijk gigantisch."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief