Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Lehman veroorzaakt verkoopgolf

15 sep 08

De dreigende ondergang van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers heeft maandag op de Europese beurzen geleid tot een uitverkoop van aandelen van banken en verzekeraars.

" Het ergste dat had kunnen gebeuren, gebeurt", aldus handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Lehman Brothers, die tot de grootste banken van de Verenigde Staten behoort, heeft gevraagd om bescherming tegen zijn schuldeisers nadat gesprekken over een overname van de bank op niets waren uitgelopen.

De AEX-index ging 11,73 punten ofwel 2,9 procent omlaag tot 387,84 punten. De MidKap-index, de index voor middelgrote fondsen, daalde 10,48 punten ofwel 1,9 procent tot 538,47 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs doken de beurzen tussen de 2,6 en 3,4 procent in de min.

De aandelenkoersen van financials reageerden overal in Europa hevig op de berichten uit de Verenigde Staten. ING, Aegon en Fortis verloren op het Damrak tot 7,6 procent. Het Duitse Allianz dook 5,4 procent naar beneden, terwijl het Britse Barclays 8,6 procent zakte. In Parijs waren Credit Agricole en Société Générale de grootste dalers met minnen van rond de 8 procent.

In een poging de onrust rondom de dreigende val van Lehman weg te nemen stelt een consortium van tien Amerikaanse banken ongeveer 70 miljard dollar (bijna 50 miljard euro) beschikbaar voor kredietverlening aan andere financiële instellingen. Verder maakte Bank of America bekend dat het Merrill Lynch overneemt voor ongeveer 50 miljard dollar (bijna 35 miljard euro).

Onderaan de lijst in de MidKap bungelde Boskalis met een min van 6,7 procent. De baggeraar heeft een bod van 1,1 miljard euro gedaan op maritiem dienstverlener Smit Internationale. De koers van het aandeel Smit schoot bijna 30 procent omhoog.

De toonaangevende Duitse bund noteerde 1,3 procent hoger op 115,43 punten. De euro noteerde maandagochtend op 1,4320 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen vrijdag stond de Europese munt nog op 1,4175 dollar.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief