Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Verbeet 'zeer teleurgesteld' over embargoschending

15 sep 08

Voorzitter Gerdi Verbeet van de Tweede Kamer is "zeer teleurgesteld" dat enkele Kamerleden maandag openlijk voor de radio hebben gesproken over de inhoud van de miljoenennota 2009.


Verbeet zal de betreffende Kamerleden hierop aanspreken. Ze heeft dat maandag laten weten.

Verbeet wijst erop dat alle 150 Kamerleden een embargoregeling hebben ondertekend waaraan ze tot dinsdagmiddag gebonden zijn. Verbeet noemt het treurig dat niet iedereen zich hieraan houdt.

Volgens de Kamervoorzitter is de embargoregeling in de toekomst niet langer houdbaar. "Ze is niet meer van deze tijd." Verbeet pleit voor een systeem waarbij de departementen de hoofdlijnen van hun begroting bekendmaken op het moment dat daarover besloten is. De troonrede moet wel geheim blijven tot Prinsjesdag.

De Kamerleden Paul Tang (PvdA), Frans Weekers (VVD) en Agnes Kant (SP) gingen maandag voor de EO-microfoon in discussie over de miljoenennota, die zaterdag via NRC Handelsblad uitlekte. De krant, die in tegenstelling tot de meeste overige media niet heeft deelgenomen aan de embargoregeling, verkreeg het stuk door vrije nieuwsgaring.

Verbeet toont zich verbaasd dat voormalig vicepremier Gerrit Zalm zondag in het tv-programma Buitenhof reageerde op het in NRC Handelsblad gelekte stuk. "Hij schond daarmee de zeer gebruikelijke regel dat je nooit praat over het beleid van je opvolger." Nu vervolgens Kamerleden "zich ook niet meer kunnen beheersen" is volgens Verbeet "een onoverzichtelijk slagveld ontstaan".

De Kamervoorzitter zegt erg haar best te hebben gedaan om ervoor te zorgen dat de traditionele embargoregeling, die twee jaar geleden was geschrapt, dit jaar in ere werd hersteld. "Samen met de voorzitter van de Eerste Kamer heb ik daar bij de premier op aangedrongen."

Verbeet wilde dat alle 150 Kamerleden voldoende tijd zouden hebben om de stukken te bestuderen voor de Algemene politieke beschouwingen, die daags na Prinsjesdag plaatsvinden. "Ik wilde een level playing field. Zonder embargoregeling zouden de leden van de coalitiefracties misschien een voorsprong hebben, omdat zij vaak over wat meer informatie beschikken."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief