Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Agent spion voor geheime dienst Marokko

15 sep 08

Een Marokkaanse agent van het politiekorps Rotterdam-Rijnmond is ontslagen wegens spionage voor de geheime dienst van Marokko.

De brigadier stond goed bekend in het korps en was lid van de ondernemingsraad. In februari nog stond hij zij aan zij met prinses Maxima, toen zij de diploma's uitreikte voor een Rotterdams project voor allochtone werklozen, waar ze haar naam aan heeft verbonden. De Marokkaanse agent was de initiatiefnemer van het project.

De zaak kwam aan het licht toen de inlichtingendienst AIVD dit voorjaar een tip kreeg over de agent, waarin het vermoeden werd uitgesproken dat hij politie-informatie doorgaf aan de geheime dienst van Marokko. Na een kort onderzoek stuurde de AIVD een zogeheten ambtsbericht naar de Rotterdamse politie, zo heeft de inlichtingendienst tegenover NOVA bevestigd. De politie liet vervolgens een onderzoek verrichten naar de brigadier door het eigen Bureau Interne Zaken.

In een schriftelijke verklaring aan NOVA laat het politiekorps Rotterdam-Rijnmond weten dat er een disciplinair onderzoek is ingesteld naar de brigadier. "Het onderzoek heeft aangetoond dat er sprake is van ernstig plichtverzuim en heeft geleid tot strafontslag". Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft laten weten dat besloten is om de man niet te vervolgen, "omdat er onvoldoende aanknopingspunten zijn voor een succesvolle strafrechtelijke vervolging".

Volgens Saïd Bouddouft, oud-voorzitter van het Samenwerkingsverband Marokkanen en Tunesiërs, doet de geheime dienst van Marokko sinds de bloedige aanslagen in Casablanca (mei 2003) er alles aan om terrorisme en radicalisering tegen te gaan. Dat verklaart mogelijk de Marokkaanse interesse in informatie uit de Nederlandse politieregisters, waarin waarschijnlijk namen te vinden zijn van Marokkanen die in verband gebracht kunnen worden met radicalisering. Bouddouft vindt deze spionage een gevaarlijke ontwikkeling: "Ik ken een voorbeeld van een Nederlandse Marokkaan die tijdens zijn vakantie een aantal weken is verdwenen. Achteraf bleek hij ten onrechte te zijn opgepakt door de geheime dienst, en in de cel te hebben gezeten op verdenking van het hebben van radicale ideeën.

Hoogleraar bestuurskunde aan de Vrije Universiteit Leo Huberts, die veel onderzoek deed naar integriteit bij de politie, vindt het merkwaardig dat de zaak wordt afgedaan met een disciplinair onderzoek. "Het lijkt er op dat iedereen heel snel van deze zaak af wil".

Alle fractievoorzitters, die samen de commissie voor de inlichten- en veiligheidsdiensten (ook wel de "commissie stiekem" genoemd) vormen, zijn ingelicht over deze spionagezaak. De agent in kwestie wil zelf niet reageren. Ook de Marokkaanse ambassade had geen behoefte om commentaar te geven.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief