Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Beatrix: Iedereen moet bijdrage leveren

16 sep 08

Iedereen moet volgens koningin Beatrix vanuit de eigen verantwoordelijkheid een bijdrage leveren aan de samenleving. Dat stelde Beatrix dinsdag in de Troonrede.

Volgens haar heeft "de regering de inzet van allen - burgers, werkgevers, werknemers, overheden en onze Europese en internationale partners - nodig".

Zo zei de koningin dat een duurzame economische groei niet vanzelf spreekt. De regering probeert de economie te versterken door onder meer de inflatie te beperken en niet de btw te verhogen. "Dit maakt een verantwoorde loonontwikkeling en verlaging van de werknemerspremies op arbeid mogelijk. Zo kunnen in 2009 de lasten voor burgers en bedrijven dalen."

De koningin wees erop dat Nederland er ondanks de wereldwijde economische tegenslag relatief goed voorstaat. De werkloosheid is laag. Sinds 2000 is de koopkracht per huishouden gemiddeld met 12 procent gestegen. "Alertheid blijft echter geboden."

De regering wil de fundamenten van de economie versterken door verbetering van de concurrentiepositie, terugdringen van de inflatie en door meer mensen aan het werk te helpen. "De regering wil met alle burgers samen bouwen aan een land dat vertrouwen heeft in zichzelf en de blik gericht houdt op de toekomst", aldus de koningin.

Wereldwijd zijn er ontwikkelingen waarover mensen zich zorgen maken, stelt de koningin. Maar volgens haar kan Nederland zelfbewust en met vertrouwen inspelen op de hoge eisen die momenteel aan ons worden gesteld. "In eigen land vraagt de kwaliteit van de dagelijkse leefomgeving extra inzet. Ook zijn inspanningen nodig om onderling respect te versterken."

Volgens de koningin vragen vrede en veiligheid voortdurend aandacht. "Wij leven van oudsher bijdragen aan vredesmissies en ontwikkelingssamenwerking. Als internationaal georiënteerd land stelt Nederland zich verantwoordelijk en constructief op." De zware taak van de Nederlandse militairen in Afghanistan verdient "niet-aflatende waardering".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief