Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

PvdA: steun voor ouderen en uitkeringsgerechtigden

17 sep 08

De Partij van de Arbeid rekent erop dat het kabinet ouderen en uitkeringsgerechtigden financieel tegemoetkomt, als ze getroffen worden door een bezuiniging op de compensatieregeling voor buitengewone zorgkosten.


PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer beriep zich op een brief van het kabinet van dinsdag waarin 'maatregelen' werden aangekondigd om de effecten van de bezuiniging te temperen. De compensatieregeling is te duur geworden omdat ongeveer 6 miljoen mensen er gebruik van maken.

Hamer reageerde op kritiek van SP-leider Agnes Kant. Die zei dat de PvdA zich erbij neerlegt dat ouderen en minima er volgend jaar op achteruitgaan, zoals uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt. Volgens Kant zou de vroegere PvdA-premier Joop den Uyl hiermee nooit akkoord zijn gegaan. Hamer had eerder gezegd dat "Den Uyl zou hebben getekend" voor de overheidsbegroting voor 2009.

Eerder in het debat hadden zowel de linkse als de rechtse oppositiepartijen de begrotingsplannen aangevallen. De SP verweet regeringspartij PvdA dat zij zich door het CDA heeft laten overstemmen. VVD-leider Mark Rutte zag het precies andersom en meent dat het CDA zich voor het PvdA-karretje heeft laten spannen.

PVV-leider Geert Wilders noemde de begroting "een flutstuk van het slechtste kabinet ooit". Vervolgens richtte hij zijn kritiek op het migratie- en integratiebeleid van het kabinet, op de "linkse grachtengordel en haar kleffe vriendjes" en op de "moslimkolonisten die gekomen zijn om hier de boel over te nemen". Hij sprak over een islamitische intifadah in Nederland en riep het kabinet op om de militairen uit Uruzgan terug te roepen om op te treden tegen "het Marokkaanse tuig" in de Nederlandse steden. Verschillende fractieleiders veroordeelden de "schofferende" uitlatingen van Wilders.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief