Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bestuur GGZ-instelling stelt betrokkenen op non-actief

19 sep 08

Drastische maatregelen in de personele sfeer. Die werden vanavond in NOVA aangekondigd door Jeroen Muller, de voorzitter van de Raad van Bestuur van de ggz-instelling ARKIN in Amsterdam.

Dit naar aanleiding van het overlijden van de 47-jarige man in een isoleercel, begin deze maand.
Muller is zelf vandaag polshoogte gaan nemen in de kliniek. Hij trof daar "desolate opvang aan, onvoldoende toegerust om enstige psychiatrische patienten te kunnen helpen." Muller heeft diverse betrokkenen op non-actief gesteld, hangende een nog in te stellen extern onderzoek.

De directeur Zorg is per direct ontslagen, Mullers collega in de Raad van Bestuur is inmiddels afgetreden. Er is een opnamestop ingesteld op de afdeling. Er zijn inmiddels twee isoleercellen vanwege een niet doorkijkbaar raampje gesloten. Op dit moment verblijven nog 17 patiënten op de afdeling. Muller kan zich voorstellen dat de familie van die patiënten ongerust is.

Op 12 september 2008 heeft de instelling het overlijden gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dat was precies tien dagen na het incident. Volgens de IGZ heeft de geneesheer-directeur van van de instelling in eerste instantie niet gemeld, omdat werd uitgegaan van een natuurlijke dood en hij van mening was dat het incident dan niet meldingsplichtig is. Maar de instelling is volgens de IGZ wel meldingsplichtig.

Eind augustus stuurde de Inspectie al een kritisch rapport naar de instelling naar aanleiding van een inspectiebezoek aan de afdeling afgelopen mei. Uit het rapport blijkt dat de patiëntenzorg onder de maat is. "In gesprekken met de verpleegkundigen wordt aangegeven dat de patiënt vaak direct vanaf de brancard de separeer ingaat en dat de separeers meestal bezet zijn. Het verpleegkundige team werkt in een voortdurende staat van overbelasting. De bezetting is vaak lager dan het noodzakelijk vereiste aantal verpleegkundigen. Er bestaan structurele vacatures. De kamers, zalen, gangen en separeerruimten zijn verwaarloosd en niet onderhouden. Het separeerblok ruikt onfris. Er is geen schoonmaakdienst die dagelijks de afdeling en het separeerblok schoon houdt." Aldus het rapport.

"Volgens de lijkschouwer was het een natuurlijke dood. De familie heeft toen aangedrongen op nader onderzoek, een autopsie, niet de instelling," aldus een vriend van het slachtoffer. "Van de psychiater en een verpleegkundige hebben we gehoord dat er de avond voor zijn overlijden voor het laatst contact is geweest. Net voor middernacht. Pas om 08:00 uur de volgende ochtend kwam de verpleging weer in zijn cel en trof hem toen dood aan. Tussentijds hebben ze hem niet gezien."

De familie heeft inmiddels gehoord dat Wim is gestikt in een stuk brood. Dat is hen telefonisch medegedeeld als de voorlopige uitslag van de autopsie. Het officiële autopsierapport is pas over een paar weken klaar.

De afgelopen vier jaar zijn er minstens tien psychiatrische patiënten overleden in een isoleercel. Volgens de betrokkenen betreft het bijna altijd een natuurlijke dood. De Inspectie voor de Gezondheidszorg weet niet zeker of er mogelijk meer sterfgevallen zijn.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief