Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Psychiatrische kliniek gesloten na sterfgeval

22 sep 08

Sociaal Psychiatrisch Dienstencentrum (SPDC) Oost in Amsterdam gaat voorlopig dicht. Dat heeft het bestuur van de overkoepelende instelling voor geestelijke gezondheidszorg Arkin maandag bekendgemaakt.


Het besluit volgt op de dood begin deze maand van een 47-jarige schizofrene patiënt. De man stikte in een stuk brood toen hij in een isoleercel zat. Uit een onlangs uitgevoerd onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bleek al dat de patiëntenzorg in het SPDC Oost onder de maat is. Het personeel is overbelast en de ruimten zijn verwaarloosd.

Het bestuur heeft afgelopen weekeinde de situatie in de kliniek onder de loep genomen. "Uit deze risico-inventarisatie is gebleken dat de omstandigheden ernstig te wensen overlaten en niet aan de kwaliteitseisen van Arkin voldoen. De raad van bestuur sluit de kliniek nu om verdere risico's te voorkomen en om volledig orde op zaken te kunnen stellen." Er vindt een extern onderzoek plaats naar de gang van zaken in de kliniek.

De zeventien patiënten van de gesloten afdeling en de vijftien van de open afdeling van SPDC Oost worden overgeplaatst. Zij gaan naar andere klinieken van Arkin zelf of van collega-instellingen in en buiten Amsterdam. Het verpleegkundig personeel en de medische staf gaan mee zodat de bezetting daar gewaarborgd blijft.

Vrijdag maakte bestuursvoorzitter Jeroen Muller al bekend vijf medewerkers te hebben ontslagen of op non-actief te hebben gezet. Onder hen zijn de directeur zorg en een lid van de raad van bestuur. De kliniek meldde het sterfgeval pas na tien dagen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Ook Muller zelf werd pas vorige week ingelicht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief