Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Steun voor Brown tijdens Labour-congres

22 sep 08

De Britse premier Gordon Brown heeft zaterdag op de eerste dag van het congres van zijn partij Labour steun gekregen van sleutelfiguren uit zijn achterban.

Twee ministers die genoemd worden als mogelijke nieuwe premier, David Miliband (Buitenlandse Zaken) en Alan Johnson (Volksgezondheid), spraken hun steun uit voor Brown.

Het socialistische Labour, sinds elf jaar aan de macht, was in de afgelopen dertig jaar nog nooit zo impopulair als nu, bleek afgelopen week uit peilingen. En dat is volgens critici de schuld van Brown. Een andere leider zou Labour weer op het juiste spoor moeten brengen, stellen zeker twaalf dissidente labourparlementariërs.

Brown nam vijftien maanden geleden het stokje over van Tony Blair, zonder dat kiezers zich konden uitspreken over deze wisseling van de wacht. De populariteit van de eerste minister kelderde de afgelopen maanden mede door de economische neergang in Groot-Brittannië.

Zaterdag kreeg Labour steun van een bekende Britse: bestsellerauteur Joanne K. Rowling doneerde 1 miljoen pond (1,25 miljoen euro). Zij had als moeder van een eenoudergezin zelf maar een bescheiden inkomen voordat zij met de boeken over tovenaarsleerling Harry Potter wereldfaam verwierf. Het partijcongres duurt tot en met woensdag.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief