Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Euforie maakt plaats voor scepsis

24 sep 08

Onzekerheid over het reddingsplan van de Amerikaanse overheid heeft dinsdag wereldwijd gezorgd voor verliezen op de aandelenbeurzen. Eind vorige week werd juist nog euforisch gereageerd op de voornemens.


De Amerikaanse regering wil de komende twee jaar naar schatting 700 miljard dollar uittrekken om omgevallen banken op te kopen en ze te verlossen van slechte beleggingen. Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden moet zich echter nog over de plannen buigen.

De graadmeters op Wall Street sloten maandagavond met verliezen tussen de 3,3 en 4,2 procent. De beurzen in Azië volgden dinsdagochtend met koersdalingen van 1,4 tot 3,5 procent en in Europa sloten de indices tot 2 procent in de min. Later op de dag gingen ook de beurzen in New York weer verder onderuit.

Beleggers zijn sceptisch over het afwenden van een recessie in de VS en vragen zich af of er niet nog meer banken ten onder zullen gaan. Volgens een analist van bankverzekeraar ING is de waardering van de beleggingen die de Amerikaanse overheid wil opkopen van doorslaggevend belang. "Als die te laag is, zullen banken niet graag meedoen omdat ze dan nog grotere verliezen moeten incasseren. Dat gaat weer ten koste van de solvabiliteit."

Dinsdagmiddag spraken de centralebankpresident Ben Bernanke en minister van Financiën Henry Paulson de senaatscommissie voor bankzaken toe. Paulson deed een dringend beroep op de congresleden om in te stemmen met de voorgenomen reddingsoperatie. "We moeten een beslissende actie nemen om de oorzaak van de onrust op de financiële markten bij de wortel uit te roeien." De minister denkt dat het plan de belastingbetaler uiteindelijk minder kost dan het laten instorten van de kredietmarkt.

Ook Bernanke drong aan op onmiddellijk ingrijpen omdat de financiële markten ondanks eerdere maatregelen onder "buitengewone druk" staan. Tot dusver heeft de Fed 900 miljard dollar (632 miljard euro) uitgetrokken om banken overeind te houden.

Verschillende senatoren lieten echter duidelijk blijken grote moeite te hebben met de voorstellen. Volgens Christopher Dodd, de voorzitter van de senaatscommissie, moeten er strengere regels aan de maatregelen worden gekoppeld. Zo moeten de beloningen van de managers van de geholpen instellingen worden ingeperkt, en moet de regering meer aandacht geven aan de huiseigenaren die door de huizencrisis in de problemen zijn geraakt.

Ook Richard Shelby, de hoogste Republikein in de commissie, wil Paulson terugsturen naar de tekentafel. Volgens hem zijn de maatregelen alleen bedoeld om financiële instellingen te redden uit de puinhoop die zij zelf hebben veroorzaakt door te grote risico's te nemen.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en de zeven grootste economieën ter wereld (de G7) omarmden het plan, dat zou bijdragen aan een stabielere wereldeconomie. De centrale banken van de meeste leden van de G7 pompten samen met de centrale banken van de VS honderden miljarden dollars in de markt om de liquiditeit te behouden.

De Europese Unie maakte duidelijk dat de verantwoordelijkheid voor Europese reddingsplannen bij de individuele overheden ligt. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben al laten doorschemeren een dergelijk plan op dit moment niet nodig te vinden.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief