Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer wil snel opheldering over Van Middelkoop

24 sep 08

De Tweede Kamer wil nog woensdagavond een brief waarin premier Jan Peter Balkenende, minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie en minister Eimert van Middelkoop (Defensie) opheldering geven over de uitlatingen die Van Middelkoop heeft gedaan.

Een meerderheid van de Kamer steunde het aanvankelijke verzoek van de VVD. "Ik ben wel zo een beetje klaar met deze minister", zei D66-leider Alexander Pechtold. Als het aan D66 ligt volgt er donderdag een spoeddebat. Maar eerst komt er een brief. Daarin moeten de bewindspersonen aangeven hoe zij denken dat Van Middelkoop nog kan functioneren als minister van Defensie als hij zelf niet met gezag kan omgaan.

Daarnaast wil de Kamer antwoord op de vraag of dit in het wervingsbeleid van het ministerie past. Bovendien wil de Kamer uitleg van de minister van Justitie over de opmerking van Van Middelkoop dat het homohuwelijk "de ontbinding van het familierecht" is.

Premier Balkenende moet van de Kamer reageren op een ander citaat in Vrij Nederland. Van Middelkoop zegt daarin het "jammer" te vinden dat Balkenende een fout van de Defensieminister niet afdeed als een "verspreking". De fout betrof de opmerking van Van Middelkoop die vorig jaar zomer verklaarde dat het kabinet de "politieke intentie" had om de missie naar Uruzgan te verlengen, terwijl daar nog geen besluit over was genomen.

Van Middelkoop zei in Vrij Nederland dat hij "heel blij" was met het jarenlange uitstel van de militaire dienst die hij kreeg in de jaren zeventig wegens 'persoonlijke onmisbaarheid' voor de GPV-fractie in de Tweede Kamer, een van de voorlopers van de ChristenUnie waar hij medewerker van was. "Tijdens die twee dagen militaire keuring voelde ik: dit is helemaal niets voor mij. Hier ga ik doodongelukkig van worden. Het is een vorm van eigenzinnigheid."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief