Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Dramatische oproep voor goedkeuring 'bailout'

25 sep 08

De Amerikaanse president George Bush heeft in een televisietoespraak gewaarschuwd dat "heel Amerika in financiële paniek kan wegzinken en dat de hele economie in gevaar is".

Met deze onrustbarende constateringen hoopt Bush de volksvertegenwoordiging over te halen snel een 'bailout', een financiële reddingsoperatie, goed te keuren die in twee jaar tijd 700 miljard dollar kan gaan kosten.

"De regering moet wel ingrijpen," zei de Amerikaanse president woensdagavond. Hij zei dat hij donderdag beide presidentskandidaten, de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain, op het Witte Huis zal ontvangen om over de reddingsoperatie te spreken.

McCain kondigde woensdag plotseling aan zijn verkiezingscampagne op te schorten. Hij gaat naar eigen zeggen naar de hoofdstad terug om er aan de bestrijding van de crisis te werken.

Zijn Democratische tegenstanders zien hier een politieke stunt in. McCain schortte zijn verkiezingscampagne eerder op voor een wervelstorm. Hij zou nu de wervelende voorsprong in de peilingen van zijn Democratische rivaal Barack Obama willen wegwerken. McCain heeft ook geen tijd meer voor het televisiedebat van vrijdagavond.

Obama vindt dat het debat gewoon moet doorgaan. Obama zei ook dat hij zijn campagne niet zal opschorten. De Democraat werkt wel met zijn Republikeinse rivaal aan een gezamenlijke verklaring over de financiële crisis.

De Amerikaanse regering wil ondernemingen redden die ten onder dreigen te gaan door niet meer te innen leningen en slechte beleggingen. Daarvoor trekt de overheid - indien het Congres instemt - de komende twee jaar naar schatting 700 miljard dollar, circa 490 miljard euro uit.

In heel het land, inclusief binnen de muren van de volksvertegenwoordiging op Capitol Hill, ligt het plan zwaar onder vuur. Het zou slecht management van leidinggevenden belonen, terwijl komende generaties met schulden worden opgezadeld om dat te bekostigen. Maar volgens Bush is dergelijk ingrijpen noodzakelijk om 'de gehele economie te beschermen'.

De president erkende dat het ingrijpen van de regering indruist tegen de Amerikaanse traditie van de vrije markt. Maar zonder onmiddellijk handelen zou zich echter een verontrustend scenario van bankfaillissementen en dalende beurskoersen ontvouwen, met 'een lange en pijnlijke recessie' tot gevolg, vreest Bush.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief