Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Congres dicht bij akkoord over 'bailout'

25 sep 08

Het Amerikaanse Congres is dicht bij een overeenstemming over het plan waarmee de Amerikaanse regering de financiŽle sector wil redden.


Dat hebben verscheidene leden van het Huis van Afgevaardigden donderdag gezegd. Het Congres wil dat het plan op verscheidene punten wordt aangepast.

De Amerikaanse minister van Financiën Henry Paulson wil financiële instellingen die ten onder dreigen te gaan, redden door hun 'slechte' leningen en risicovolle beleggingen over te kopen. Hiervoor denkt Paulson naar schatting 700 miljard dollar uit te moeten trekken, circa 490 miljard euro.

Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal zal de regering met het Congres een compromis bereiken om aan het plan verscheidene details toe te voegen. Er komt naar alle waarschijnlijkheid een limiet aan de salarissen van bestuurders van bedrijven waar de overheid veel geld in stopt. Daarnaast zou de overheid het recht krijgen aandelen te verwerven in instellingen die met het plan worden geholpen. Ten derde komt er vrijwel zeker meer toezicht op de uitvoering van het plan door een onafhankelijke commissie. Meer problematisch is de eis van het Congres dat het geld voor het plan in gedeelten vrijkomt, afhankelijk van het succes van het programma. Dat komt er op neer dat het bedrag van 700 miljard dollar in stukjes wordt gehakt en alleen bij goed functioneren van het plan helemaal wordt uitgekeerd.

Volgens de regering wordt hierdoor het plan minder effectief. Het vertrouwen dat de overheid de problemen nu groots aanpakt zou kleiner worden omdat de regering dan telkens opnieuw voor goedkeuring en geld bij het Congres moet aankloppen. Maar ook op dit punt leek zich donderdag al een compromis uit te tekenen. De uitkomst van de discussies in het Congres is ook afhankelijk van de bijeenkomst die later op donderdag plaatsvindt in het Witte Huis. Daar ontvangt de Amerikaanse president Bush beide presidentskandidaten, de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain, om over de reddingsoperatie te praten.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief