Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Geen maatregelen na arrestaties terreurverdachten

26 sep 08

De Nationaal Co÷rdinator Terrorismebestrijding (NCTb), Tjibbe Joustra, ziet geen aanleiding landelijke veiligheidsmaatregelen aan te scherpen na de arrestatie van twee terrorismeverdachten in een toestel van de KLM.


De twee Somalische verdachten werden vrijdagochtend omstreeks zeven uur op het bij Keulen uit het vliegtuig gehaald. Ze zaten op een vlucht naar Amsterdam. Het lijkt er niet op dat de twee terrorismeverdachten een dreiging voor Nederland vormden, meldden betrouwbare bronnen. De twee waren op doorreis naar Entebbe in Uganda.

De situatie is ook voor de marechaussee op Schiphol geen aanleiding voor extra veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. "De vlucht is hier normaal afgehandeld, omdat het al in Duitsland was gecontroleerd", verduidelijkt een zegsman.

Begin deze maand bracht de NCTb nog een dreigingsbeeld terrorisme uit. Daarin stond dat Nederland en Nederlandse belangen één van de voorkeursdoelen van de internationaal opererende terroristische netwerken zijn geworden. Dat is met name het gevolg van de film Fitna, die Tweede Kamerlid Geert Wilders eerder uitbracht, zo bleek uit de analyse.

"We krijgen concrete meldingen dat er in radicale netwerken speciaal aan Nederland wordt gedacht", zei minister van justitie Ernst Hirsch Ballin toen in een toelichting. "Er worden een paar Europese landen met name genoemd en daar zit Nederland helaas bij."

De Duitse politie heeft geen vermoeden dat de twee terreurverdachten die vrijdag in een KLM-toestel op het vliegveld Keulen-Bonn werden opgepakt, het toestel wilden kapen. Ze wilden aanslagen plegen, maar hoe en waar willen de Duitse autoriteiten vooralsnog niet zeggen.

De arrestanten van vrijdag zijn een 23-jarige Somaliër en een 24-jarige in Somalië geboren Duitser. De twee zouden in een heilige oorlog willen sterven. De politie heeft in hun woning een afscheidsbrief gevonden. Ze hield de twee al maanden in de gaten.

Het toestel stond met 48 passagiers aan boord klaar om naar Schiphol te vertrekken. Na de arrestatie van de twee verdachten in het toestel, moesten alle passagiers het vliegtuig tijdelijk verlaten. Na controle van de cabine, mochten de reizigers terug. Het KLM-toestel met als vluchtnummer KL 1804 kon daarna met een vertraging van ruim een uur alsnog naar Amsterdam vertrekken. Het kwam om 09.17 uur op Schipol aan. De passagiers konden na aankomst in Nederland gewoon hun weg vervolgen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief