Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Getouwtrek om financieel reddingsplan VS gaat door

26 sep 08

De Amerikaanse politiek ging vrijdag koortsachtig door met het zoeken van een oplossing voor de kredietcrisis.

President George Bush zei in een verklaring dat er nog steeds onenigheid is omdat "het voorstel groot is, en de reden dat het groot is, is dat er een groot probleem is".

De Amerikaanse regering wil 700 miljard dollar besteden aan een reddingsplan voor banken en onderhandelt met een aarzelend Congres over toestemming. Het plan om de financiële sector te redden is zeer omstreden, omdat de belastingbetaler opdraait voor de puinhopen die financiële topmannen hebben gecreëerd.

Donderdagavond leek er een principeovereenkomst te zijn bereikt en was er zicht op een definitief akkoord. Maar conservatieve Republikeinse leden van het Huis van Afgevaardigden gooiden roet in het eten met de presentatie van een alternatief plan. Bush zou volgens een woordvoerder bereid zijn een deel van de ideeën van de 'rebellen' over te nemen.

De Democraten eisen dat veel Republikeinen in het parlement met het plan instemmen, voordat zij hun fiat geven. De Republikeinse presidentskandidaat John McCain op zijn beurt repte over "legitieme bezwaren" tegen het plan. De Democraten beschuldigden hem er vervolgens van dat hij alleen aan zijn eigen kansen bij de presidentsverkiezingen denkt.

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, rekent erop dat de parlementariërs uiteindelijk overeenstemming bereiken over een reddingsplan. "Omdat het moet gebeuren", zei de Democrate vrijdag op tv. Desnoods wordt tijdens het weekend dooronderhandeld.

Intussen zorgt het wachten op een definitief akkoord samen met de ondergang van de bank Washington Mutual voor veel nieuwe onrust op de financiële markten. De bank werd in de nacht van donderdag op vrijdag geannexeerd door de federale toezichthouders. De bankactiviteiten zijn doorverkocht aan branchegenoot JPMorgan voor 1,9 miljard dollar.

De centrale banken van EU, Groot-Brittannië en Zwitserland zagen zich vrijdag weer genoodzaakt miljarden dollars in de geldmarkt te zetten. De injectie van in totaal bijna 75 miljard dollar moet het gebrek aan dollars op de kredietmarkten opvangen.

McCain heeft zijn campagne stopgezet om aandacht te besteden aan de kredietcrisis. Het was vrijdag dan ook lang onzeker of hij zou komen opdagen voor het eerste grote debat met zijn Democratische tegenkandidaat Barack Obama. Vrijdagmiddag liet het campagneteam van McCain weten dat hij alsnog komt. Eerder hadden de organisatoren laten weten dat het evenement in Oxford in de staat Mississippi hoe dan ook door zou gaan. Als McCain niet was komen opdagen, was de opzet van de bijeenkomst aangepast. Obama zou vragen uit het publiek hebben beantwoord, of hij zou door de presentator zijn geïnterviewd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief