Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bestuur Fortis draagt nieuwe topman voor

27 sep 08

De raad van bestuur van de bankverzekeraar Fortis draagt Filip Dierckx voor als nieuwe bestuursvoorzitter. Hij neemt met onmiddellijke ingang de taken van interim-topman Herman Verwilst over.

De aandeelhouders mogen tijdens een nader aan te kondigen vergadering stemmen over de benoeming. Dat maakte Fortis vrijdagavond bekend.

De beslissing om de 52-jarige Dierckx voor te dragen, was unaniem. Hij was tot dusver bestuursvoorzitter van bedrijfsonderdeel Fortis Bank. Hij heeft volgens Fortis ruime ervaring in zowel het binnenlandse als het internationale bankwezen.

Verwilst leidde Fortis sinds het aftreden van Jean-Paul Votron. Die pakte in juli zijn biezen. Vlak daarvoor had Fortis ingrijpende maatregelen aangekondigd om zijn kapitaalpositie te versterken, een mededeling die voor beleggers als een volslagen verrassing kwam.

Dierckx studeerde rechten aan de universiteit van Antwerpen en economie in Leuven. Hij specialiseerde zich verder in de rechten aan de Amerikaanse Harvard Law School. Hij begon zijn carrière als advocaat en trad in 1983 toe tot de Juridische Adviesraad van de Generale Bank. Die bank werd in de jaren negentig overgenomen door Fortis.

Fortis zag deze week ruim 35 procent van zijn beurswaarde verdampen. Het aandeel sloot vrijdag 21 procent lager op 5,18 euro, het laagste niveau van de afgelopen vijftien jaar. Beleggers maken zich zorgen dat Fortis zich niet staande kan houden in de golf van slecht nieuws die financiële concerns overvalt.

Volgens Fortis staat de benoeming van Dierckx echter los van de duikeling van de beurskoers. Het bedrijf stelde vrijdag al sinds het opstappen van Votron op zoek te zijn geweest naar een nieuwe topman.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief