Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Eerste tv-debat Obama en McCain

27 sep 08

Eerste debat Obama-McCain

De Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama hebben vrijdagavond hun eerste televisiedebat gehouden

McCain had het aanvankelijk willen uitstellen, maar op de valreep ging het toch door. Het duel werd door zeker 60 miljoen Amerikanen bekeken. Volgens een peiling van de nieuwszender CNN kwam Obama nipt als winnaar uit de strijd.

Hoewel het debat eigenlijk alleen over de buitenlandse politiek had moeten gaan, werd ook gepraat over de financiële malaise op Wallstreet. Volgens de Democraat Obama is de crisis te wijten aan "acht jaar falend economisch beleid" van McCains partijgenoot president George Bush, "gesteund door John McCain". Beide heren zeiden een akkoord te verwachten over het reddingsplan dat de Amerikaanse regering heeft voorgesteld.

Obama wees verder op de grote begrotingstekorten van McCains partijgenoot, president Bush. Overigens distantieerde ook McCain zich van het begrotingstekort van Bush.

Op het terrein van de buitenlandse politiek deed McCain een beroep op zijn kennis en ervaring. Hij noemde zijn tegenstander naïef en iemand die "het niet begrijpt".

McCain benadrukte dat de Verenigde Staten de oorlog in Irak "aan het winnen" zijn en "met de zege en eer zullen thuiskomen." Volgens Obama heeft het conflict in Irak echter de strijd tegen al-Qaeda en Osama bin Laden moeilijker gemaakt. McCain prees vooral het succes van de 'troop surge' die in 2007 in Irak werd doorgevoerd. Obama merkte hierbij fijntjes op dat McCain "doet alsof de oorlog in 2007 begon" in plaats van in 2003.

Obama wierp McCain voor de voeten dat deze in de beginperiode van de oorlog een aantal fouten had gemaakt. "Toen de oorlog begon zei u dat het snel en gemakkelijk was, dat we wisten waar de massavernietigingswapens waren. U had het fout", sneerde Obama. "U zei dat we als bevrijders onthaald zouden worden. U had het fout. U zei dat er geen geschiedenis van geweld tussen soennieten en sjiieten was en u had het fout."

McCain uitte zijn vrees over het nucleaire programma van Iran dat volgens hem een wapenwedloop in het Midden-Oosten zou veroorzaken. Hij zei dat Iran met kernwapens een 'tweede Holocaust' in Israël zou kunnen veroorzaken. Hij pleitte daarom voor een verbond van democratische landen, die "belangrijke sancties" zou moeten opleggen aan Iran.

Obama sloot juist niet uit dat hij met het bewind in Iran zou willen onderhandelen . "Niet praten heeft niet gewerkt met Iran en Noord-Korea", verklaarde de Democraat. "Isoleren heeft ze alleen maar versterkt."

Beide kandidaten veroordeelden Rusland vanwege de oorlog in Georgië. Obama noemde een "opkomend en zeer agressief" Rusland een "bedreiging voor de vrede en stabiliteit in de regio". McCain omschreef Rusland als een "door de KGB gerunde" staat: "Toen ik Poetin in de ogen keek, zag ik drie letters: K, G en B."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief