Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Weinig treffers, maar ook weinig fouten in debat'

27 sep 08

"Weinig fouten, maar ook weinig treffers." Dat constateert de Los Angeles Times zaterdag in een terugblik op het eerste televisiedebat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten John McCain en Barack Obama.

De krant stelt net als veel andere media dat verrassingen ontbraken in het gevecht in Mississippi tussen de Republikein McCain en de Democraat Obama.

"Er waren geen grote blunders", schrijft de Los Angeles Times. "Geen momenten waarop een kandidaat een land met een ander verwarde. Wel struikelde McCain over de achternaam van de president van Iran, Mahmoud Ahmadinejad." Het politieke internetdagblad Politico constateert dat het voor McCain maar goed was dat hij terugkwam op zijn besluit het debat te mijden wegens de financiële malaise in de VS.

Waarnemers hadden voorspeld dat McCain het moeilijk zou krijgen, omdat de economische problemen zijn ontstaan onder McCains partijgenoot president George Bush. Volgens Politico wist McCain duidelijk te maken dat het een voordeel kan zijn als je al wat ouder bent, onder meer op het gebied van ervaring en kennis. "Hij gaf een van zijn beste optredens in een debat ooit", stelt Politico over de confrontatie van de 72-jarige McCain met de 47-jarige Obama.

The Wall Street Journal wijst erop dat McCain en Obama duidelijk verschilden in de wijze waarop ze debatteerden. "Senator McCain leek informeler en was snel met het uitdelen van een grap of een anekdote. Senator Obama leek scherper dan in eerdere debatten." De zakenkrant schrijft dat de Democraat niet onder de indruk leek te zijn van de grotere ervaring op het wereldtoneel van zijn opponent.

Volgens The New York Times was McCain vooral uit op het portretteren van Obama als onervaren, vooral toen het onderwerp buitenlands beleid aan bod kwam. "Hij klonk bijna als een professor die tegen een nieuwe student praatte." De krant stelt dat Obama niet nerveus werd en zeer gedetailleerd sprak over andere landen en hun leiders.

De conclusie van The Washington Post is dat in het debat eigenlijk niet veel te beleven was. "McCain was gecontroleerd. Obama was beknopt en bondig. En beiden waren zo mild dat gespreksleider Jim Lehrer niet wist wat hij moest doen."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief