Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Fortis onderuit op beurs

29 sep 08

Het aandeel Fortis is maandagochtend op de beurs in Amsterdam gekelderd, ondanks het ingrijpen zondagavond door de nationale overheden van de Benelux-landen. In de loop van de handel kelderde het aandeel met 18 procent.

Aanvankelijk reageerden beleggers enthousiast. Het aandeel opende tot 15 procent hoger. Maar vervolgens kwam de klad erin. De koers ging op en neer en rond half elf maandagochtend viel het aandeel tot rond 4 euro, het laagste niveau sinds december 1992.

Nederland, België en Luxemburg besloten zondagavond in totaal 11,2 miljard euro in het Belgisch-Nederlandse Fortis te steken. Het ingrijpen was nodig om te voorkomen dat de bankverzekeraar zou omvallen.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet weten dat spaarders zich als gevolg van het ingrijpen door de overheden geen zorgen meer hoeven te maken. De oplossing biedt "een solide waarborg voor de bescherming van de belangen van rekeninghouders bij Fortis en ABN Amro Bank en voor de financiële stabiliteit", aldus de verklaring van DNB.

Fortis verkoopt dat deel van ABN Amro dat het nog niet in de eigen organisatie heeft geïntegreerd. Volgens een bron van persbureau Reuters koopt ING Nederlandse activiteiten van ABN Amro. ING bevestigde noch ontkende het bericht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief