Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer spreekt waarschijnlijk woensdag over Fortis

29 sep 08

De Tweede Kamer wil deze week debatteren over de gedeeltelijke nationalisering van Fortis. Dat gebeurt waarschijnlijk tijdens de financiële beschouwingen met minister Wouter Bos, die voor woensdag en donderdag gepland staan.

GroenLinks wil een apart debat, maar CDA en PvdA vinden dat niet nodig.

Hoewel de meeste fracties het als een noodzakelijk kwaad zien dat de Nederlandse overheid 4 miljard euro in de verzekeringstak van Fortis steekt, zijn er veel vraagtekens. "Dit was een echte crisis, de overheid heeft gedaan wat ze moest doen", aldus PvdA-Kamerlid Paul Tang maandag. Maar Tang heeft een hoop vragen. "Is 4 miljard een goede prijs? Draait de belastingbetaler op voor de bonussen voor de vertrekkende topbestuurders?"

Net als CDA'er Frans de Nerée wil Tang ook weten wat het lot is van ABN Amro. Het Belgisch-Nederlandse Fortis raakte in de problemen door de overname van deze Nederlandse bank.

Ook VVD en GroenLinks zijn overtuigd van de noodzaak om Fortis gedeeltelijk te nationaliseren. "Het is nogal wat dat een behoorlijk stuk van een grote private instelling wordt genationaliseerd", aldus VVD'er Frans Weekers. "Maar het moest gebeuren."

Kees Vendrik van GroenLinks constateert dat er "een vertrouwensbreuk" dreigde tussen publiek en bank. "Dat moest voorkomen worden." In een debat met Bos wil Vendrik onder meer weten welke alternatieven op tafel lagen en waar de benodigde 4 miljard vandaan komt.

SP-Kamerlid Ewout Irrgang had liever gezien dat de overheid een controlerend belang van 51 procent had genomen in Fortis in plaats van 49 procent. Het steekt hem dat met de reddingsoperatie "slecht gedrag uit het verleden" van de Fortistop wordt beloond. Nu een groot deel van het concern in overheidshanden komt, moeten er afspraken komen over de beloning van de Fortisbestuurders, vindt Irrgang.

Nederland, België en Luxemburg steken in totaal 11,2 miljard in Fortis. België draagt 4,9 miljard bij, Luxemburg 2,5 miljard.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief