Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Ingreep Fortis moet vertrouwen kunnen herstellen'

29 sep 08

De overheden van Nederland, Belgi en Luxemburg trachtten met de ingreep bij bankverzekeraar Fortis het vertrouwen van de consumenten terug te winnen.

Daarbij gaat het niet alleen om het vertrouwen in Fortis zelf, maar in het hele bancaire verkeer.

Volgens Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, was het overheidsingrijpen bij Fortis absoluut noodzakelijk. "De onzekerheid moest worden weggenomen, als dat lukt heb je in feite je geld alweer terugverdiend. Al met al is dit een goede actie, de belastingbetaler is hierdoor netto beter af", zei hij maandag.

Sinds begin dit jaar haalden nerveuze spaarders en beleggers al bijna 5 miljard euro weg bij Fortis, ongeveer 3 procent van de totale portefeuille. Fortis deed dit eind vorige week nog af als een "beperkt verlies", maar samen met de kredietcrisis, omvallende Amerikaanse banken en de kelderende beurskoers van Fortis was het ruim voldoende om de alarmbellen bij beleidsmakers en toezichthouders te laten rinkelen.

Volgens De Vries is de ingreep van de Nederlandse, Belgische en Luxemburgse overheden "ruim voldoende" om de onrust weer weg te nemen. "Zo'n ruime kapitaalinjectie moet de gemoederen weer kunnen bedaren".

De Vries benadrukt dat de ingreep verder reikt dan Fortis alleen. "Op dit moment was niet alleen Fortis in het geding, maar het hele Europese bancaire systeem. Het belangrijkste is dat de Europese geldmarkten nu weer gaan ontdooien, de banken moeten weer geld aan elkaar gaan lenen."

"De Europese banken staan er in ieder geval relatief beter voor dan de Amerikaanse", aldus De Vries. Of de rust nu weer terugkeert op de financiële markten hangt volgens de Rotterdamse hoogleraar echter toch vooral af van de uitwerking van de reddingsplannen voor de Amerikaanse financiële sector.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief