Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Wall Street onderuit na stranden reddingsplan

29 sep 08

De Amerikaanse effectenbeurzen zijn maandag fors onderuit gegaan nadat een reddingsplan van de regering voor in nood geraakte banken was gesneuveld in het Congres.

Vooral financiële aandelen gingen in de uitverkoop.

De toonaangevende Dow-Jonesindex maakte een duikeling van 720 punten, ofwel 6,4 procent, naar 10.430 punten. De breder samengestelde S&P 500-index kelderde 8,1 procent tot een stand van 1115 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 8 procent tot 2009 punten.

Dat het Huis van Afgevaardigden niet akkoord ging met het plan van minister Henry Paulson van Financiën om banken te verlossen van slechte beleggingen, kwam voor beleggers als een schok. Er leek zondag overeenstemming te zijn over de noodzaak van de maatregelen, hoewel veel parlementariërs er moeite mee hadden.

In de Dow verloren de banken Citigroup, Bank of America en JPMorgan Chase tussen de 7,1 en 12,7 procent. Creditcardbedrijf American Express was de sterkste daler (min 13,7 procent), samen met de toch al geplaagde verzekeraar AIG.

Ook de recessiegevoelige technologiesector moest het flink ontgelden. De fabrikant van onder meer computers, mobieltjes en muziekspelers Apple verloor bijna 19 procent. Het bedrijf kreeg afwaarderingen van verscheidene analisten. Internetreus Google daalde bijna 9 procent.

De oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron kregen ook flinke klappen. Zij verloren respectievelijk 6 en 8,5 procent. De olieprijs daalde ruim 10 procent omdat handelaren vrezen voor een recessie nu het Amerikaanse reddingsplan voor de financiële sector voorlopig van de baan lijkt. Economische teruggang gaat over het algemeen gepaard met een dalende vraag naar olie.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,4460 dollar. Aan het einde van de Europese beurshandel was de munt 1,4380 dollar waard.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief