Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bush doet klemmend beroep op Congres

30 sep 08

De Amerikaanse president George Bush heeft dinsdag zijn teleurstelling uitgesproken over het feit dat het Huis van Afgevaardigden maandag zijn reddingsplan voor de bankensector heeft weggestemd.

"Het Congres moet handelen", aldus Bush, want de toekomst van de Amerikaanse economie staat op het spel.

"De consequenties worden elke dag erger, als wij niet handelen", aldus Bush, die toegaf dat de 700 miljard dollar waar hij om had gevraagd, "een groot geldbedrag" is. Hij wees erop dat als gevolg van de kredietcrisis de beurs maandag een veel hoger bedrag heeft verloren: 3 biljoen dollar.

Bush sprak de hoop uit dat de belastingbetaler veel van de 700 miljard terugkrijgt als de economie aantrekt en de slechte leningen die de staat nu overneemt, weer in waarde stijgen. Als er geen reddingswet wordt aangenomen, vreest Bush daarentegen voor blijvende schade voor de Amerikaanse economie: "Het Congres moet handelen."

Bush heeft dinsdag met de presidentskandidaten John McCain en Barack Obama gesproken over de crisis, liet het Witte Huis weten. De telefoongesprekken met de Republikein en de Democraat waren "zeer constructief". De senatoren zeiden dat de crisis aangepakt moet worden en kwamen met ideeën op de proppen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief