Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

'Europese banken nog niet uit moeras'

1 okt 08

De Europese financiŽle sector is nog niet klaar met de kredietcrisis.

Een analist van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase schrijft in een woensdag verschenen rapport dat Europese banken dit jaar naar verwachting nog ruim 28 miljard euro moeten afschrijven op risicovolle beleggingen.

Als dat bedrag klopt, zouden de afschrijvingen van Europese banken in verband met de kredietcrisis uitkomen op in totaal 116 miljard euro. Sinds de crisis vorig jaar de kop opstak, hebben financiële instellingen wereldwijd al ruim 520 miljard dollar in rook zien opgaan.

Onder de genoemde banken is ook het Zwitserse UBS, dat van alle Europese banken het zwaarst getroffen is door de crisis. UBS moet volgens JPMorgan Chase nog 2,7 miljard euro afboeken. Volgens onbevestigde berichten schrapt het Zwitserse concern bij zijn toch al uitgeklede zakenbankdivisie nog 1900 banen.

De aandelenmarkten in Europa moesten woensdag aan het begin van de middag een deel van hun eerdere winsten prijsgeven. Aegon maakte een koersval van bijna 6 procent, na eerder zelfs meer dan 15 procent in de min te hebben gestaan. Beleggers vrezen dat de verzekeraar nog harder zal worden getroffen door de crisis dan nu al het geval is.

Vanuit Brussel klinkt de roep om strenger toezicht op de bankensector. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie riep de EU-landen daar woensdag toe op. Hij zei ook dat de lidstaten hun garantiestelsels beter op elkaar moeten afstemmen, iets waar in Brussel al ruim een jaar over wordt onderhandeld.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief