Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Staat redt Nederlandse activiteiten Fortis

3 okt 08

De Nederlandse Staat wordt volledig eigenaar van alle activiteiten van het bank- en verzekeringsconcern Fortis in Nederland en van het Fortis-deel van ABN Amro in Nederland.

Het gaat om 45.000 medewerkers en 720 kantoren. De overheid betaalt daarvoor 16,8 miljard euro.

Deze overeenkomst is de afgelopen dagen in het diepste geheim gesloten met de overheden van België en Luxemburg, én de top van het Fortis-concern. Dit vervangt het akkoord van een week eerder, waarin de Nederlandse overheid een belang van 49 procent nam in de Nederlandse Fortis-poot. Daarvoor werd 4 miljard betaald. Per saldo wordt nu dus ruim 12 miljard meer betaald.

Dinsdagavond werd al duidelijk dat de reddingspoging van vorige week niet voldoende was, lichtte minister Wouter Bos van Financiën vrijdag de overeenkomst toe. Spaarders en andere banken hadden onvoldoende vertrouwen in Fortis om deze bank hun geld toe te vertrouwen, waardoor het concern nog dieper wegzonk in de problemen rond de kredietcrisis.

Volgens Bos krijgt Nederland gezonde delen van het concern in handen. Daarvoor wordt ook geld betaald aan de Belgische overheid, die daarmee de minder gezonde delen kan saneren. Premier Jan Peter Balkenende sprak daarom van een win-winsituatie. Nederland financiert de overname met staatsleningen.

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank onderstreepte het belang van Fortis en ABN Amro voor de Nederlandse economie. De integratie van beide bedrijven gaat in Nederland gewoon door. Samen hebben ze een marktaandeel van meer dan 40 procent in het midden- en kleinbedrijf.

Volgens Bos verschilt de reddingsoperatie van het Nederlandse kabinet van die van de Amerikaanse regering, omdat het hier gaat om gezonde bedrijfsonderdelen. Door de Nederlandse activiteiten los te maken van de rest van het concern lopen die niet het risico van "besmetting".

Balkenende, Bos en Wellink hebben de afgelopen dagen in Brussel onderhandeld met hun ambtgenoten van België en Luxemburg. Bij de overname van de Nederlandse activiteiten gaat het om een tijdelijke maatregel. Op termijn verkoopt de Staat weer het belang in het concern. Voor spaarders, werknemers en mensen die geld tegoed hebben, verandert er niets.

Fortis-bestuursvoorzitter Filip Dierckx toonde zich positief over de verkoop van de Nederlandse onderdelen. Volgens hem kan Fortis met het akkoord nu verder de financiën versterken. "Waarna we ons kunnen richten op het uitbouwen van onze activiteiten binnen en buiten België."

De Tweede Kamer reageerde vrijdag verrast maar over het algemeen positief. Wel hebben de meeste partijen nog veel vragen, die volgende week in debat moeten worden beantwoord. GroenLinks vindt het "niet erg vertrouwenwekkend" dat het kabinet binnen een week een miljardenovereenkomst over Fortis heeft moeten repareren.

Gezien de crisis op de financiële markten geeft de VVD het kabinet voorlopig het voordeel van de twijfel. De coalitiepartijen CDA en PvdA tonen begrip voor het besluit.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief