Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Oud-judocoach als komeet door Belgische politiek

4 okt 08

Voormalig judocoach Jean-Marie De Dedecker schiet als een komeet omhoog in de Belgische politiek.

Hij richtte eind 2006 een eigen partij op, nadat twee andere hem buiten de deur hadden gezet. Inmiddels is de rechtsliberale Lijst Dedecker (LDD) de twee na grootste partij in opiniepeilingen in Vlaanderen.

Zijn partij krijgt volgens de peiling 15,4 procent van de stemmen: ruim 2,5 keer meer dan de 6,5 procent bij de verkiezingen in juni vorig jaar.

Dedecker prijkt met afstand bovenaan de lijst van populairste politici in de Belgische deelstaat Vlaanderen, zo blijkt uit een peiling die de krant La Libre Belgique zaterdag publiceerde. Dedecker is een meester in korte krachtige uitspraken. Hij is voor een onafhankelijke republiek Vlaanderen, lagere belastingen en beperking van de immigratie. In zijn campagne, die vorig jaar vijf Kamerzetels opleverde, kreeg hij steun van broer Marten van Pim Fortuyn.

Dedecker profiteert volgens de enquête van het voortdurende gekrakeel bij regeringspartij CD&V van premier Yves Leterme. Die heeft steeds problemen met de staatshervorming en met de ex-zusterpartij N-VA.

Het CD&V is nog wel de grootste partij van Vlaanderen, maar Leterme is als een baksteen geduikeld naar een vierde plaats onder de populairste politici. In de andere deelstaat Wallonië staat Leterme zelfs op de twintigste plaats.

De eerstvolgende verkiezingen in België zijn in juni. Dan kiezen de Belgen nieuwe parlementen voor de deelstaten Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief