Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Belgische media ontgoocheld over Fortis-deal

4 okt 08

De Belgische media reageren zaterdag ontgoocheld op de verkoop van de Nederlandse tak van Fortis.

'Uitverkoop", schampert de commentator van 's lands grootste krant Het Laatste Nieuws. De krant vraagt om een parlementaire enquête naar de reddingsacties voor Fortis. "Wat is er dat de Bankcommissie en de Nationale Bank niet hebben geweten dat de Nederlandse minister Wouter Bos in een dag of twee wel heeft ontdekt? Heeft de top van Fortis cruciale informattie achtergehouden?"

De Vlaamse zakenkrant De Tijd noemt de prijs die de Nederlandse staat bereid is te betalen voor het Nederlandse deel van Fortis ronduit stuitend. "Zeker ook omdat de hele portefeuille vergiftigde kredieten in België is achtergebleven." De krant noemt het resterende Belgisch-Luxemburgse deel van Fortis "een regionaal bank-verzekeraartje".

De Standaard stelt dat Nederland "een harde boedelscheiding heeft doorgedrukt voor een prijs die lager ligt dan de impliciete waardering van afgelopen weekend". Volgens de krant viel "in het Belgische kamp te horen dat de Nederlanders de Belgen brutaal in de hoek hadden geduwd".

Krant De Morgen vindt het ironisch dat juist het opgekochte ABN AMRO nu feitelijk voor een groot stuk de opkoper overnemen. Volgens commentator Yves Desmet is daarmee aangetoond dat "uit megalomanie het Fortismanagement een onverantwoord risico heeft genomen". Hij eist een onderzoek door deskundigen. Niet door het parlement, waar volgens de commentator niet al te veel kennis over financiële superconstructies rondloopt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief