Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kredietcrisis raakt beleggers in Europa hard

6 okt 08

De kredietcrisis wordt steeds duurder. Tot dusver ging dit jaar alleen in Nederland al 178 miljard euro aan beurswaarde in rook op, zo blijkt uit CBS-cijfers.

Dat is een verlies van een derde ten opzichte van eind 2007. De teller loopt nog steeds, ook maandag beleven beleggers in Amsterdam een bijzonder vervelende dag. De AEX-hoofdgraadmeter van de beurs in Amsterdam stond maandag tegen het einde van de ochtend op een verlies van 6 procent. Op dat moment verloor de MidKap-index voor middelgrote fondsen 6,1 procent. De koersverliezen in Londen, Frankfurt en Parijs waren opgelopen tot tussen de 5,2 en 5,5 procent.

De angst regeert onder beleggers, vooral waar het gaat om aandelen in banken en andere financiële instellingen. De wonden die de kredietcrisis heeft geslagen zijn diep, en lang niet iedereen is ervan overtuigd dat de bodem al is bereikt. "Het gaat nu helemaal fout" voorspelde handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer al voor opening van de beurzen.

Maandag liet de beurswaakhond AFM de handel in het aandeel Fortis stilleggen. Beleggers krijgen zo de tijd om te bepalen wat de geplaagde bankverzekeraar nog waard is nu de Nederlandse overheid en de Franse bank BNP Paribas het grootste deel hebben opgekocht. Analisten houden het op circa 3,50 euro per aandeel. Op de beurs sloot het aandeel Fortis vrijdag op 5,41 euro.

Het weekeinde heeft een verdieping van de kredietcrisis opgeleverd, met nog meer banken die in moeilijkheden zijn geraakt. De kredietmarkt is als gevolg van de vertrouwenscrisis binnen de financiële sector vrijwel geheel opgedroogd. "De verdere aftakeling van het financiële systeem is begonnen", zo vat Koenders de situatie samen.

Het reddingsplan voor banken in de Verenigde Staten, dat vrijdag na een moeizaam onderhandelingsproces toch voldoende politieke steun kreeg, geeft de handel geen steun. Beleggers betwijfelen of de maatregelen voldoende zullen zijn om de bankensector overeind te houden. "Het plan komt te laat en is te complex", aldus Koenders.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief