Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Kofi Annan

12 apr 06

Is: De zevende secretaris-generaal van de Verenigde Naties, volgens de voormalige Amerikaanse VN-ambassadeur Richard Holbrooke de beste ooit. De Ghanees ziet het als een persoonlijke uitdaging de hoop op een betere wereld levend te houden.


Visie op Irak:
Kofi Annan heeft zich altijd tegen een oorlog tegen Irak uitgesproken. Hij wil de wapeninspecteurs meer tijd geven. Annan vindt dat de beslissing om uiteindelijk toch tot oorlog over te gaan, alleen genomen kan worden door de de VN-veiligheidsraad. Hij weet echter uit eerdere ervaringen dat de diplomatie niet altijd wint. Zo reist hij in 1998 af naar Bagdad, waar hij van Saddam de toezegging krijgt dat de wapeninspecteurs weer welkom zijn. Het blijkt een loze belofte. Bovendien valt Annans missie in Irak niet in goede aarde in Washington. Wel laat hij de wereld daarmee zien geen loopjongen van de VS te zijn.

Politiek: Annan oogst alom lof voor zijn bekwaamheid als topdiplomaat. Als idealist maakt hij zich hard voor het belang van Afrika, zonder daarbij de rijke westerse wereld voor het hoofd te stoten. Als realist weet hij echter maar al te goed dat de werkelijke macht bij de VN in handen is van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad. Met zijn diplomatieke gaven slaagt hij erin de aids-problematiek hoog op de internationale agenda te plaatsen. Hij maakt zich sterk voor hervormingen binnen de de logge volkerenorganisatie. Hij heeft in de VN echter ook teleurstellingen te verwerken. Zo mislukt een aantal vredesmissies. Maar mislukkingen worden alleen de VN aangewreven, niet de charmante secretaris-generaal.

Achtergrond: Kofi Annan wordt geboren in 1938 in Ghana. Hij studeert daar economie en behaalt aan het gerenommeerde 'Massachusetts Institute of Technology' zijn master-graad. Hij straalt de rust en waardigheid uit van zijn vader, een zakenman uit een familie van stamhoofden. Zelden hoort men hem zijn stem horen verheffen. Annan is getrouwd met een Zweedse.

CarriŤre:
Kofi Annan begint in 1962 bij de Verenigde Naties. Hij klimt gestaag op in de VN-bureaucratie. Annan wordt assistent-secretaris-generaal met wisselende portefeuilles en in 1994 hoofd vredeshandhaving. Hij organiseert ook de Millennium Top, waar de VN zich verplicht tot een eeuw van vrede en het opheffen van armoede. Vanaf 1997 leidt hij de volkerenorganisatie als secretaris-generaal.

Opmerkelijk: In 2002 krijgt Annan met de Nobelprijs voor de Vrede wereldwijde erkenning voor zijn werk. Zijn reactie is kenmerkend: "Het is een eer voor de Verenigde Naties, maar het daagt ons tevens uit meer te doen en niet op onze lauweren te rusten."

Ridder: Kofi Annan wordt op 12 april 2006 benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het is de hoogste graad binnen deze ridderorde. Annan krijgt de onderscheiding uit handen van minister-president Balkenende. De premier roemt de verdiensten van Annan. "U geeft nu bijna tien jaar op een voortreffelijke wijze leiding aan de Verenigde Naties. Uw verdiensten zijn groot. Geheel terecht hebt u, samen met de VN, in 2001 de Nobelprijs voor de Vrede ontvangen", aldus Balkenende.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief