Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

DNB claimt geld voor Nederlandse spaarders Icesave

8 okt 08

Spaarders die hun geld hebben ondergebracht bij de IJslandse internetspaarbank Icesave worden niet aan hun lot overgelaten.

De Nederlandsche Bank (DNB) behartigt de belangen van spaarders die hun geld claimen bij de IJslandse overheid. Dat zei een woordvoerder van DNB woensdag.

"Dat geldt dus voor alle aanvragen", aldus de zegsman. DNB is in gesprek met de IJslandse autoriteiten over de problemen bij Icesave. Icesave telt ruim 120.000 Nederlandse spaarders, die samen rond de 1,6 miljard euro hebben uitstaan.

Vooralsnog kunnen Nederlanders de eerste 20.000 euro spaargeld via de DNB claimen bij de IJslandse overheid, mocht moederbedrijf Landsbanki failliet gaan. "Wij verwachten dat IJsland de garantie op spaartegoeden zal verhogen naar het dinsdag door de Europese Unie vastgestelde minimum van 50.000 euro", aldus de DNB-zegsman. IJsland is geen lid van de Europese Unie, maar past volgens de DNB-woordvoerder vaak wel zijn regelgeving aan de richtlijnen en wetgeving van de Europese Unie aan.

Compensatie voor het overige spaargeld kunnen Nederlanders in Nederland claimen tot een maximum van 100.000 euro per persoon. Het garantiestelsel geldt voor banken met een Nederlandse bankvergunning. Zowel Nederlandse banken als banken die hun hoofdvestiging buiten Europa hebben moeten een dergelijke vergunning hebben om op de Nederlandse markt actief te kunnen zijn.

Nederlandse spaarders bij Europese banken waarmee de DNB afspraken heeft gemaakt, kunnen ook in aanmerking komen voor een compensatie in Nederland. Dit laatste geldt onder meer voor Icesave. Mensen die spaargeld hebben bij Europese banken zonder afspraken met DNB, moeten in geval van faillissement hun claim neerleggen in het thuisland van de financiële instelling.

De website van DNB was woensdag ernstig vertraagd door vragen over de internetspaarbank. Ook krijgt de DNB veel telefoontjes binnen. Woensdag ging de website van de internetspaarbank Icesave Nederland op zwart, waardoor klanten niet meer bij hun tegoeden konden. Op de website worden ze nu verwezen naar de website van DNB voor meer informatie.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief