Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Zweden schiet IJslandse bank te hulp

8 okt 08

Zweden is de IJslandse bank Kaupthing te hulp geschoten. De Zweedse centrale bank stelt een lening van 5 miljard kroon (702 miljoen dollar) beschikbaar voor de Zweedse tak van Kaupthing.

"Gezien de ontstane situatie is er een reëel gevaar dat de bank in liquiditeitsproblemen komt", aldus de Zweedse centrale bank woensdag. "Om de financiële stabiliteit in Zweden en een soepel functioneren van de financiële markten te waarborgen, heeft Riksbank daarom besloten Kaupthing Sverige van liquiditeit te voorzien."

De handel in aandelen Kaupthing op de beurs in Zweden werd woensdagochtend weer stilgelegd nadat het aandeel een derde van zijn waarde was kwijtgeraakt. De afgelopen twee dagen was ook al geen handel mogelijk in het aandeel vanwege de crisis in IJsland.

De IJslandse financiële toezichthouder heeft woensdag de controle overgenomen van de IJslandse bank Glitnir. De autoriteiten gaven woensdag aan dat de bank gewoon operationeel blijft en dat de binnenlandse tegoeden volledig worden gegarandeerd.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief