Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kamer zet vraagtekens bij opmerking Bos over Fortis

8 okt 08

Vrijwel alle fracties in de Tweede Kamer hebben woensdag vraagtekens geplaatst bij de uitspraak van minister Wouter Bos (FinanciŽn) dat hij de gezonde Nederlandse onderdelen uit Fortis heeft gehaald om besmetting door de rest van de financiŽle groep te voorkomen.


CDA-Kamerlid Frans de Nerée wil weten of de minister zich bewust zo heeft uitgelaten of dat het een verspreking was. "De formulering was misschien wat ongelukkig, maar wel gemeend", vermoedt Fatma Koser Kaya (D66).

De SP wil een parlementaire enquête naar de oorzaken van de kredietcrisis. Kamerlid Ewout Irrgang vindt dat de Kamer moet achterhalen "hoe dit in godsnaam heeft kunnen gebeuren en wat het antwoord moet zijn". Irrgang lijkt weinig steun te krijgen van andere partijen. Alleen GroenLinks wil ook een onderzoek, maar dan in een andere vorm.

GroenLinks pleit daarnaast voor een aparte commissie van de Tweede Kamer die door het kabinet vertrouwelijk geïnformeerd kan worden over belangrijke ontwikkelingen in de financiële crisis. Kamerlid Kees Vendrik stelde dat hij vrijdag werd overvallen door de gang van zaken rond Fortis en ABN Amro. Hij heeft daar in dit geval begrip voor, maar vindt dat de Kamer in de toekomst beter moet worden ingelicht. Hij krijgt onvoldoende steun voor zijn plan.

De PvdA stelt voor een bewindvoerder te benoemen die boven ABN Amro en Fortis Nederland staat. De bewindvoerder moet voorkomen dat er een bloedgroepenstrijd losbrandt tussen de twee banken, die alsnog zullen samengaan. PvdA-Kamerlid Paul Tang suggereerde dat voorzitter Alexander Rinnooy Kan van de Sociaal-Economische Raad (SER) deze taak op zich kan nemen.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief