Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Bos wil herenakkoord met Kamer over crisisoverleg

8 okt 08

Minister Wouter Bos van FinanciŽn wil een 'herenakkoord' met de Tweede Kamer sluiten over hoe het kabinet het parlement zal informeren als er nieuwe ontwikkelingen zijn in de financiŽle crisis.


Het kabinet ging daar vorige week toe over zonder de Kamer vooraf te raadplegen. Volgens Bos zou dat in strijd zijn geweest met het staatsbelang, omdat het de onderhandelingspositie van het kabinet zou hebben ondergraven. Ook kon de koersgevoelige informatie niet voortijdig bekendgemaakt worden.

Bos weet nog niet hoe het kabinet in de toekomst zal omgaan met dergelijke situaties. Hij komt over enkele weken met voorstellen. Suggesties uit de Kamer om de fractievoorzitters of een parlementaire vertrouwenscommissie in een vroeg stadium op de hoogte te stellen, wees hij af.

Volgens Bos was het vorige week alleen fysiek al onmogelijk om de Kamer eerder bij te praten wegens tijdgebrek. Het informeren van de fractievoorzitters of een vertrouwenscommissie uit de Kamer is volgens de minister onwenselijk omdat daardoor een kleine twintig personen kennis zouden krijgen van "hoogst vertrouwelijke informatie". "Ik geloof niet dat dat verantwoord is."

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief