Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spaarders Icesave nog niet gered

8 okt 08

Het is onzekerheid troef bij de ruim 120.000 Nederlanders die spaartegoeden hebben bij het IJslandse Icesave. De internetspaarbank kan zijn verplichtingen niet meer nakomen door problemen bij de IJslandse moeder Landsbanki.

Ook spaarders die na maandagochtend hun geld nog hebben geprobeerd weg te halen, zijn niet gered. Transacties zijn sinds maandagmiddag niet meer doorgevoerd.

De Nederlandsche Bank garandeert Nederlandse spaarders spaartegoeden tot 100.000 euro. Maar spaarders bij Icesave moeten voor de eerste 20.000 euro vooralsnog aankloppen bij de IJslandse overheid. Het is onduidelijk of het in zwaar weer verkerende IJsland over de brug komt.

De Britse overheid rekent daar niet meer op. In Londen is besloten garant te staan voor alle spaartegoeden van de 300.000 Britten de een rekening hebben bij Icesave. Normaal gesproken dekt het Britse garantiestelsel tegoeden tot 50.000 pond (ruim 64.000 euro).

ING heeft woensdag ondertussen Britse spaartegoeden bij andere IJslandse banken overgenomen in samenspraak met de Britse overheid. Het gaat om tegoeden ter waarde van bijna 4 miljard euro van het IJslandse Kaupthing en Heritable Bank, de Britse tak van Landsbanki.

De Britse tegoeden van Icesave zijn niet overgenomen door ING. Of daarover onderhandelingen worden gevoerd wil een woordvoerder van ING desgevraagd bevestigen noch ontkennen.

Minister Wouter Bos van Financiën zei in een reactie dat hij overname van de Nederlandse spaartegoeden bij Icesave door een andere bank een serieuze optie vindt. Ondertussen stelt hij alles in het werk om IJsland ertoe te bewegen garanties te geven aan Nederlandse spaarders.

Dat de Nederlandse overheid het geld voorschiet, is volgens Bos geen goed idee. "Dan zullen ze in IJsland geen enkele druk meer voelen om de plicht die ze hebben na te komen", aldus de bewindsman na afloop van een spoeddebat over de kredietcrisis.

IJsland verkeert in zwaar weer door de wereldwijde financiële crisis. De IJslandse overheid heeft maandagavond de volledige controle genomen over de nationale bankensector om een "faillissement van het land te voorkomen". De IJslandse regering garandeert de IJslandse bevolking banktegoeden volledig en kan banken dwingen te fuseren.

IJslandse banken zijn in de problemen gekomen door hun sterke expansionisme van de laatste jaren. Icesave is in korte tijd groot geworden in Nederland en Groot-Brittanië door onder meer de hoge rente (5,25 procent) die de spaarbank bood.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief