Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

De kansloze concurrenten van Obama en McCain

9 okt 08

http://www.flickr.com

In de Amerikaanse presidentsrace doen naast de Democraat Barack Obama en de Republikein John McCain nog meer kandidaten mee aan de strijd om het hoogste ambt in het land. Ze maken geen schijn van kans. De belangrijkste zijn:

RALPH NADER (74): Linkse voorvechter van consumentenbelangen doet al voor de vijfde keer mee aan de presidentsverkiezingen. Wordt door de Democraten verantwoordelijk gehouden voor het verlies van Al Gore in 2000. Nader zou toen als kandidaat van de Green Party net voldoende stemmen hebben afgesnoept van de Democraat om George Bush te laten zegevieren. De kans op een herhaling lijkt nu een stuk kleiner.

BOB BARR (59): Zat jarenlang als Republikein in het Huis van Afgevaardigden, maar brak in 2006 met de partij vanwege regelgeving die na de aanslagen van 11 september 2001 werd ingevoerd om burgers in de gaten te houden. Barr is kandidaat van de Libertarian Party en pleit voor een radicale belastingverlaging en decentralisatie van de overheid. Barr speelde een prominente rol in de mislukte afzettingsprocedure tegen president Bill Clinton na het seksschandaal rond Monica Lewinsky.

CYNTHIA MCKINNEY (53): Is kandidaat voor de Green Party. Zat tussen 1993 en 2003 en tussen 2005 en 2007 voor de Democratische Partij in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De zwarte politica uit Atlanta maakt zich sterk voor de belangen van kleurlingen. Staat bekend om haar radicale opvattingen.

CHUCK BALDWIN (56) - Aartsconservatieve dominee is kandidaat voor Constitution Party. Brak in 2000 met de Republikeinse partij omdat hij presidentskandidaat George Bush en zijn 'running mate' Dick Cheney te liberaal vond. Was zelf in 2004 al vicepresidentkandidaat voor de Constitution Party. Baldwin bereikt publiek met eigen radioprogramma.

BRIAN MOORE (65) - Anti-oorlogsactivist die ooit Democraat was, daarna onafhankelijk en sinds 2007 lid van de Socialistische Partij in de VS. Was al eerder presidentskandidaat. Moore, een scherp criticus van de oorlog in Irak, richtte in 2002 een anti-oorlogsbeweging op. Hij pleit onder meer voor een sociaal gezondheidsstelsel en woonruimte voor iedereen.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief