Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Spaarders Icesave krijgen tot 100.000 alles terug

9 okt 08

Nederlandse spaarders bij de IJslandse internetspaarbank Icesave krijgen "linksom of rechtsom" tot 100.000 euro hun geld terug.

Die verzekering gaf minister Wouter Bos (Financiën) donderdag. De precieze constructie is nog onduidelijk.

Een Nederlandse delegatie onderhandelt vanaf vrijdag met de IJslandse autoriteiten over een oplossing. Nederland voelt zich juridisch in ieder geval voldoende sterk om de IJslanders tot medewerking te dwingen. Volgens president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zal IJsland een financiële bijdrage moeten leveren.

Er zijn ruim 100.000 Nederlandse spaarders bij Icesave, dat sinds een aantal dagen niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Volgens de regels moet IJsland de eerste 20.000 euro op elke spaarrekening garanderen. Nederland neemt dan vervolgens het bedrag tot 100.000 euro voor zijn rekening. Wellink stelde dat het merendeel van de claims uit Nederland onder de 20.000 euro blijft en dus onder de IJslandse garantieregeling valt.

Volgende week krijgen de Nederlandse spaarders een formulier waarop ze hun claim bij Icesave kunnen aangeven. Er is vijf maanden tijd om een claim in te dienen. Vervolgens duurt het naar verwachting nog drie maanden tot het geld er is.

De afgelopen dagen deed de Nederlandse overheid er alles aan om duidelijkheid te krijgen over het spaargeld bij Icesave. Het contact verliep heel moeizaam. Eerder op donderdag zei de IJslandse premier Geir Haarde bovendien dat ons land, net als Groot-Brittannie eerder, de spaartegoeden zou moeten garanderen.

In de Tweede Kamer leefden grote zorgen over het lot van de Nederlandse spaarders. In een debat eerder op donderdag opperde Bos dat ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een rol zou kunnen spelen bij een oplossing.

Komend weekeinde is Bos in Washington voor een vergadering van het IMF en de Wereldbank. De bewindsman benadrukte wel dat wat hem betreft financiële steun van het IMF aan IJsland alleen kan plaatsvinden als het land de Nederlandse spaarders tegemoet komt.

De IJslandse regering heeft inmiddels de volledige controle overgenomen bij Kaupthing, de grootste bank in IJsland. Eerder werd ook al de bank Landsbanki onder overheidscuratele geplaatst en werd Glitnir Bank volledig genationaliseerd. Volgens de IJslandse overheid zijn de maatregelen nodig om "een faillissement van het land te voorkomen".

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief