Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Biografie: Dyab Abou Jahjah

24 jul 06

Is: voorvechter van Arabische moslimmigranten en de voormalige leider van de Arabisch Europese Liga (AEL) in België.


Achtergrond: Jahjah wordt in 1971 geboren in Hanin, een dorp in Zuid-Libanon. Israëliërs bombarderen in de jaren tachtig Jahjahs geboortedorp. Jahjah komt in 1990 naar België als student politieke wetenschappen aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij krijgt daar een verblijfsvergunning als hij trouwt met de Antwerpse Peggy P. Het huwelijk duurt slechts drie maanden.

Tijdens en na zijn studie zet Jahjah zich in voor de belangen van migranten. Zo is hij onder andere lid van het Platform van Allochtone Jeugdwerking en vakbondscoördinator voor de migrantenwerking. De Arabisch Europese Liga leidt ondertussen al jaren een slapend bestaan als belangenorganisatie van Arabieren in België.

Samen met vier andere Belgen van mediterrane afkomst richt Jahjah in februari 2000 in Brussel Al Rabita op. In de praktijk is dit de AEL. Ruim een jaar later verhuist de AEL naar Antwerpen. Opmerkelijk, want Antwerpen is ook de thuisbasis van het Vlaams Blok (nu: Vlaams Belang), dat door de Liga als racistisch wordt betiteld. Filip de Winter van het Vlaams Belang ziet de komst als een provocatie en sindsdien is het 'oorlog' tussen de twee partijen.

Visie: De AEL pleit voor een politieke en economische Arabische eenheidsstaat op de lange termijn. De Liga heeft als doel het behartigen van de belangen van de Arabische gemeenschap in Europa en de emancipatie en participatie van de Arabische gemeenschap binnen Europa. Hoog in het vaandel staat bovendien de bestrijding van racisme en vooroordelen.

Jahjah wil verder een einde aan de structurele achterstelling van Arabieren in Europa, omdat hij vreest dat de Arabieren anders worden wat de zwarten zijn in de Verenigde Staten: paria's. het gevolg is volgens hem dat er een generatie ontstaat die niets meer te verliezen heeft: "Die generatie staat klaar om zijn zaak op elk moment in de straten te bevechten."

Opmerkelijk:
Het grote voorbeeld van Jahjah is Malcolm X, de militante Afro-Amerikaanse activist die in de jaren zestig werd doodgeschoten. De drie mannen die voor de moord zijn veroordeeld behoren tot de Zwarte Moslimbeweging.

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief