Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Premier waarschuwt IJsland voor schenden afspraken

10 okt 08

Landen die hun verplichtingen niet nakomen, kunnen daarvan internationaal de gevolgen ondervinden.

Premier Jan Peter Balkenende zei dat vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie op vragen over de opstelling van de regering van IJsland.

Die weigert tot dusver mee te werken aan een regeling voor de Nederlandse spaarders van de IJslandse internetbank Icesave, die op zwart zaad is komen te zitten. Meer dan 100.000 Nederlanders hebben bij deze bank een rekening lopen.

"Als je internationaal samenwerkt, brengt dat ook verlichtingen met zich mee", aldus Balkenende. Hij voegde eraan toe dat zijn opmerkingen niet bedoeld waren als dreigement aan IJsland.

Van de Nederlandse spaartegoeden bij Icesave zou IJsland de eerste 20.000 euro voor zijn rekening moeten nemen. De rest, met een maximum van een ton, garandeert de Nederlandse staat. Het merendeel van de claims is lager dan 20.000 euro en moet dus door IJsland betaald worden.

Een Nederlandse delegatie onderhandelt sinds vrijdag met de IJslandse autoriteiten over een oplossing. Minister Wouter Bos van Financiën en president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zeiden donderdag dat IJsland over de brug zal moeten komen en dat de Nederlandse positie juridisch ijzersterk is. Bos garandeeerde de Nederlandse spaarders dat ze "linksom of rechtsom" hun geld terugkrijgen.

Balkenende kon tijdens zijn persconferentie nog geen nieuws melden over de besprekimngen met IJsland. Hij heeft nog geen persoonlijk contact gehad met zijn IJslandse ambtgenoot over de kwestie, maar sloot niet uit dat alsnog gebeurt.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief