Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gemeenten zetten bijna 60 miljoen uit in IJsland

13 okt 08

De Nederlandse gemeenten hebben voor zeker 59,5 miljoen euro weggezet bij noodlijdende IJslandse banken.

Voor zover bekend hadden Den Haag, Amstelveen, Goes, Pijnacker-Nootdorp, Zundert, Alphen aan de Rijn, Naarden en Asten geld uitstaan bij het in de problemen geraakte Landsbanki.

Amstelveen spant de kroon met een bedrag van 15 miljoen euro. Bij Goes en Pijnacker gaat het om ongeveer 12 miljoen euro, bij Den Haag om 10 miljoen euro. Alphen aan de Rijn en Veere hadden 3 miljoen euro bij de bank gestald en Zundert 2,5 miljoen euro. Bij Naarden en het Brabantse Asten gaat het om 1 miljoen.

De gemeente Groningen had eerder dit jaar ook een flink bedrag weggezet bij de IJslandse bank, maar haalde dat geld bijtijds terug. Een medewerker van de afdeling financiën twijfelde aan de betrouwbaarheid van de bank. Ook het Limburgse Mook en Middelaar kroop door het oog van de naald. De gemeente had tot voor kort 4,5 miljoen euro uitstaan bij Landsbanksi, maar sluisde dit geld vlak voor de problemen bij de bank weg naar Nederlandse banken.

Volgens de gemeente Pijnacker zouden Nederlandse gemeenten in totaal voor 85 miljoen euro hebben uitstaan bij de IJslandse onderneming. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kon de hoogte van dat bedrag maandag niet bevestigen.

Het merendeel van de grote Nederlandse gemeenten liet maandag weten geen geld op IJslandse rekeningen te hebben ondergebracht. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Enschede, Den Bosch, Middelburg en Amersfoort hadden geen spaartegoeden uitstaan in IJsland. De gemeente Dordrecht had wel geld belegd via de Landsbanksi, maar volgens de verantwoordelijke wethouder "staat het geld niet onder druk".

Ook de meeste provincies lieten maandag weten niet te verwachten in de problemen te komen door de kredietcrisis. De meeste meldden dat de gewesten hun spaartegoeden hebben weggezet bij Nederlandse banken. De provincie Zeeland heeft 5 miljoen euro op een rekening staan bij de failliete Lehman Brothers.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief