Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

NOVA-chat: De avond van het grote geld

15 okt 08

Na de speciale uitzending van de NOVA en NOS rond de kredietcrisis, ging de discussie door in de NOVA-Chat. Peter Paul de Vries en Elco Brinkman schoven aan om uw vragen te beantwoorden.

Redactie
Goedenavond en welkom bij de NOVA-chat vanuit café Dudok in Den Haag. Vanavond vond hier een speciale uitzending van NOVA, in samenwerking met de NOS, plaats rond de financiële crisis. In het komende half uur kunt u vragen stellen aan de gasten van vanavond. Probeer uw vragen zo kort en bondig mogelijk te houden. Wij vragen uw begrip voor het feit dat wij niet alle vragen kunnen beantwoorden.

Redactie
U kunt nu uw vragen stellen aan Peter Paul de Vries, ex-directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

maurice
Wordt het niet langzaam aan tijd dat de toezichthouder ook echt tanden krijgt en dus bij misstanden mensen ook persoonlijk aansprakelijk kan stellen bij dit soort van mismanagement situaties?

Peter Paul de Vries
De toezichthouder moet vooral preventief werken. Misstanden voorkomen en als het misgaat, direct ingrijpen. Het aansprakelijk stellen, dat moeten gedupeerden zelf doen.

dkempff
Wie moet straks opdraaien voor alle miljoenen (miljarden?) die foetsie zijn?

Peter Paul de Vries
Bij de beursgenoteerde financiële concerns zijn dat de aandeelhouders. Zij verliezen bij de goeden (zoals ING) 50% van hun geld, bij slechten (Fortis) zelfs 97%. Van de steun van de overheden komt waarschijnlijk het grootste deel terug,

dkempff
Hoe kunnen wij met zijn allen het geld dat nu verdwenen is van gemeentes en de provincie Noord-Holland ooit goed maken?

Peter Paul de Vries
Dat wordt heel moeilijk. Bij Icesave (Landesbanki) zal waarschijnlijk een deel terugkomen. Bij Lehman is dat perspectief nauwelijks aanwezig. Met name bij Lehman waren er al maanden geruchten en alarmerende berichten. Ik kan niet begrijpen dat gemeenten en provincies dat geld niet hebben teruggehaald.

sietze
Aandelen kopen betekent risico lopen.Speculeren is economisch niet te vernatwoorden. Als ondernemer neem je risico's, die zal je moeten accepteren en voor staan.

Peter Paul de Vries
Beste Sietze, beleggen in aandelen is niet hetzelfde als speculeren. Wie op korte termijn en zeer risicovol belegt, speculeert. We moeten blij zijn dat er particulieren en instituten zijn die geld ter beschikking stellen aan bedrijven en bereid zijn risico's te lopen. Een belangrijk deel van onze welvaart is daaraan te danken!

rolf
Hoe schat u de situatie in bij Fortis? Is er door de RvB slecht of niet volledig geïnformeerd naar aandeelhouders toe nog voordat de overheid een belang van 49% nam?

Peter Paul de Vries
Beste Rolf, blij dat je het vraagt. Het bestuur van Fortis heeft de aandeelhouders onjuist geïnformeerd. Ik zou zeggen voorgelogen. Op 26 september kregen we nog verhalen van Verwilst (interim CEO) dat de risico's onder controle waren, dat er geen liquiditeitsproblemen waren en dat Fortis meer dan het dubbele waard was van de beurswaarde (13,9 miljard) Leugens. Beleggers moeten zich groeperen. Inmiddels hebben we - Euroshareholders - meer dan 9000 aanmeldingen via fortisaction.com. Het aandeel Fortis is op papier nog 3,35 euro waard, maar vanwege de rommelproducten die in de Holding achterblijven, zijn beleggers op de beurs slechts bereid om 1,20 euro te betalen.

Redactie
U kunt nu uw vragen stellen aan Elco Brinkman, voorzitter Bouwend Nederland.

dwight
De Fortis-aandeelhouders zijn buiten spel gezet door de overheden. Heeft de overheid wel op een rechtelijke manier gehandeld?

Elco Brinkman
Dat moet de rechter dunkt mij later uitzoeken.

11
Waarom wordt er geen duidelijke openheid van zaken gegeven over het niet kunnen nakomen van de spaargaranties als banken op rij omvallen?

Elco Brinkman
Dat hangt er van af welke bank eventueel welke garantie niet kan nakomen. Als de overheid op voorhand alles zou garanderen is het een loterij zonder nieten.

niels
Waarom laat de overheid de bedrijven niet met rust zoals het kapitalisme betaamt?

Elco Brinkman
Absolute vrijheid bestaat niet, noch voor burgers noch voor bedrijven. De politie is er niet voor niks en zo is het ook met toezicht op de bedrijven. Zelfs als uw buurman dingen doet die u niet bevallen kunt u nog wel ergens terecht om uw gram te halen zonder met stenen te gaan gooien

chad
Wat is uw visie over de Nederlandse Vastgoed sector?

Elco Brinkman
Beleggingen in stenen hebben het voordeel dat ze altijd waarde behouden. Je kunt ze bij wijze van spreken letterlijk vastpakken, wat niet het geval is met allerlei "structured products". Als de waarde van vastgoed een tijdje minder is dan nog blijft het gebouw bestaan en over een tijdje wordt het vast wel weer beter. Gooi echter nooit al uw eieren in één mandje.

karin
Denkt de heer Brinkman dat ook de overheid nu terughoudender wordt met bouwopdrachten?

Elco Brinkman
Ik verwacht het niet en ik hoop het niet omdat de bouw goed is voor wel 10 procent van de nationale economie. We zijn in goed gesprek met de overheid om nuttige investeringen te blijven doen.

rolf
Beste Elco, vind je dat de overheid de sectoren bouw en infra zou moeten ondersteunen (op welke manier dan ook) zoals ook bij de bank-en verzekeringsbranche gebeurt indien de waarde van vastgoed onder druk zou komen te staan?

Elco Brinkman
Het lijkt me nodig dat gewone dingen die toch al op de rol staan zoals stadsvernieuwing, weg en railonderhoud, rioleringen en dergelijke op peil blijven en daarover zijn we dan ook in gesprek met de overheid.

Redactie
Hartelijk dank voor al uw vragen. Bij deze sluiten we de chat af. Wij hopen u snel weer te verwelkomen bij een nieuwe NOVA-chat.
 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief