Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Overheden likken wonden na verloren spaartegoeden

15 okt 08

Verscheidene provincies en gemeenten in Nederland likken woensdag hun wonden.


Ze zijn in sommige gevallen tientallen miljoenen euro's kwijt die op deposito's uitstaan bij banken die in de problemen zijn gekomen, veelal in IJsland. Het is de vraag hoeveel ze van dat geld nog terugzien.

Volgens enkele faillissementsdeskundigen maken de lagere overheden de meeste kans om een deel van hun geld terug te zien door bij het Rijk aan te kloppen voor hulp. Door "stille diplomatie" met IJsland kunnen Nederlandse schuldeisers hoger op de lijst komen, terwijl ze met individuele claims een van de vele eisers zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ziet nog een andere mogelijkheid. De koepelorganisatie bereidt juridische stappen voor en denkt mogelijk aanspraak te kunnen maken op de leningen die Nederlandse banken in IJsland hebben uitstaan. In totaal hebben de overheden samen circa 220 miljoen euro uitstaan bij crisisbanken. De provincie Noord-Holland spant de kroon met 98 miljoen euro.

Volgens minister Wouter Bos van Financiën is het "wenselijk" dat lagere overheden worden verplicht hun geld weg te zetten bij de Bank Nederlandse Gemeenten, De Waterschapsbank of de schatkist. De lagere overheden zijn het daarmee oneens. Volgens de VNG speelt Bos paniekvoetbal en voldoen de huidige regels voor het onderbrengen van vermogen. De fractievoorzitters van de VVD en PvdA in Noord-Holland zijn boos op Bos vanwege zijn kritiek.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief