Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Gemeenten en provincies werken samen in geldcrisis

15 okt 08

Gemeenten en provincies werken samen in geldcrisis

De provincies Noord-Holland, Groningen, Zuid-Holland, de Unie van Waterschappen, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en een groot aantal gemeenten hebben woensdag overlegd over samenwerking om de tegoeden uit de deposito's in IJsland terug te krijgen.

Dat hebben de provicies en gemeenten laten weten. Ze voerden onder meer overleg in Nootdorp en Haarlem.

In een verklaring staat dat ze een beroep doen op de centrale overheid om zich hard te maken voor de belangen van de decentrale overheden, net zoals voor de belangen van individuele spaarders.

Het gaat om de gemeenten Amstelveen, Opmeer, Texel, Naarden, Asten, Alphen aan den Rijn, Den Haag, Dordrecht, Goes, Graafstroom, Pijnacker-Nootdorp, Veere, Woudenberg, Zundert en Drechtsteden.

De huisadvocaat van de provincie Noord-Holland treft voorbereidingen om het geld gezamenlijk terug te vorderen. De provincie roept andere overheden op zich bij het initiatief aan te sluiten en wil samenwerken met de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken en De Nederlandsche Bank. Inmiddels is ook een advocatenkantoor ingeschakeld.

In totaal hebben de gemeenten voor zeker 80 miljoen en provincies voor 140 miljoen euro uitstaan bij banken in IJsland of andere financiële instellingen die door de crisis zijn getroffen. De provincie Noord-Holland spant de kroon, met 98 miljoen euro aan deposito's bij 'crisisbanken'.

De gemeenten en provincies die miljoenen euro's hebben ondergebracht bij IJslandse banken, hebben de hulp van het Rijk nodig als ze nog iets van hun geld willen terugzien. Dat zei professor Bob Wessels van de Universiteit Leiden woensdag. "In de meeste gevallen gaat het afhangen van bilaterale gesprekken, bijvoorbeeld tussen Nederland en IJsland. Het wordt een kwestie van stille diplomatie", aldus hoogleraar internationaal insolventierecht Wessels.

Zonder diplomatieke hulp is de kans dat overheden geld van de IJslandse banken terugkrijgen volgens Wessels klein. Bij individuele claims zijn zij een van de vele, zo betoogt hij.

Gemeenten voelen er niets voor om hun geld verplicht te stallen bij de Bank Nederlandse Gemeenten, de Nederlandse Waterschapsbank of de schatkist. Minister Wouter Bos (Financiën) deed dinsdag dat voorstel in reactie op de onrust over de gemeenschapsgelden die bij IJslandse banken zijn gestald. Volgens de VNG speelt Bos "paniekvoetbal".

"Het is niet zo dat gemeenten onverantwoord met hun geld zijn omgegaan. Hier is vooral sprake van falend toezicht", zei een woordvoerder van VNG woensdag.

(Bron: ANP)

 

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief