Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

McCain verliest gevecht om Joe

16 okt 08

De Republikein John McCain had een ommezwaai nodig om zijn kansen op het presidentschap in leven te houden. Maar op grond van de eerste peilingen lijkt hij daar niet in te zijn geslaagd.

De Democraat Barack Obama won volgens de kijkers ook het laatste presidentiële debat.

McCain moest scoren in het tv-debat. Landelijk ligt hij meer dan tien procentpunt achter in de peilingen en zelfs in Republikeinse bolwerken als Virginia, North Carolina en Indiana maakt Obama kans op de zege. Die 'game-changer' kwam er in het laatste debat niet.

McCain viel Obama herhaaldelijk aan op zijn plannen en zijn achtergrond, maar de Democraat wist de aanvallen af te slaan. Obama werd in alle belangrijke onderzoeken dan ook uitgeroepen tot winnaar van het debat.

Op de Hofstra Universiteit in de staat New York streden McCain en Obama om de gunst van de gewone Amerikaan, door McCain geïntroduceerd als 'Joe de Loodgieter'. Hij is de opvolger van 'Joe Sixpack', waar McCain's running mate Sarah Palin veelvuldig aan refereerde. Joe is voor rechtse Amerikanen de verpersoonlijking van de Amerikaanse droom: de gewone, hardwerkende man die voor zijn gezin zorgt en probeert om een eigen bedrijf van de grond te krijgen.

Joe de Loodgieter is echter geen verzonnen figuur, hij bestaat echt. De loodgieter Joe Wurzelbacher was vorige week aan de praat geraakt met Obama tijdens een campagnebijeenkomst in Toledo (Ohio). Wurzelbacher uitte scherpe kritiek op de belastingplannen van Obama, een mening die McCain herhaalde. Door de voorstellen van Obama kunnen mensen als Joe de Amerikaanse droom niet naleven, betoogde de Republikein. Obama zei juist dat mensen als Joe behoren tot de meerderheid die zal profiteren van zijn plannen.

De kandidaten debatteerden ook over de vriendschapsbanden die Obama zou hebben met de radicale antioorlogsactivist Bill Ayers. Ayers was in de jaren zestig betrokken bij een groepering die bomaanslagen uitvoerde op Amerikaanse overheidsgebouwen uit protest tegen de oorlog in Vietnam. Obama stelde dat Ayers niet meer is dan een kennis en dat hij niet betrokken is bij zijn campagne. De Democraat ontkende ook dat hij betrokken is bij een grootschalige verkiezingsfraude, zoals het campagneteam van McCain onlangs naar buiten bracht.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief