Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Colin Powell kiest voor Obama

20 okt 08

De Democratische presidentskandidaat Barack Obama heeft zondag de steun verworven van een vooraanstaande Republikein.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell (71) maakte in het tv-programma Meet the Press bekend dat hij kiest voor Obama.

Powell zei dat Obama mensen kan inspireren. "Alle Amerikanen, niet alleen Amerikanen met een Afrikaanse achtergrond, zullen trots zijn als Obama wint". Obama zei in een reactie bijzonder vereerd te zijn met de steunbetuiging van "een geweldige militair, een geweldig staatsman en een geweldige Amerikaan."

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain verklaarde op zijn beurt niet verrast te zijn over Powells keus. Hij liet weten dat andere (Republikeinse) ex-ministers van Buitenlandse Zaken achter hem staan, zoals Henry Kissinger.

Volgens Powell is zijn partijgenoot McCain niet de geschikte persoon om de financiële crisis op te lossen. "Bijna elke dag was er een andere oplossing voor het probleem, dat baarde me zorgen." Ook zei de oud-minister twijfels te hebben bij McCains keuze voor vicepresident, gouverneur Sarah Palin van Alaska. Bovendien is de Republikeinse Partij de afgelopen tijd te ver naar rechts opgeschoven, aldus Powell. Verder noemde hij de campagne van de Republikeinen te negatief.

De aanbeveling is belangrijk voor de Democraten. Zij hopen hierdoor de steun te winnen van gematigde Republikeinse en onafhankelijke kiezers. Powell zat in het eerste kabinet van president George W. Bush. Hij moest onder meer de invasie in Irak in 2003 aan de buitenwereld verkopen, hoewel hij zelf de nodige twijfels over de inval had.

Amerikaanse media meldden zondag meer goed nieuws over Obama. De senator van Illinois wist in september een recordbedrag aan donaties in te zamelen. De Democraat haalde in een maand tijd meer dan 150 miljoen dollar (ruim 111 miljoen euro) op. De Republikeinse Partij haalde in dezelfde periode omgerekend 49 miljoen euro op, ook een record. Volgens Obama's campagneteam kwam het geld onder anderen van 632.000 nieuwe donateurs. Het gemiddelde bedrag dat zij stortten was minder dan 100 dollar (74 euro).

Obama heeft in totaal meer dan 605 miljoen dollar (bijna 450 miljoen euro) aan donaties ontvangen. Nooit eerder haalde een presidentskandidaat zoveel geld op. Al meer dan drie miljoen Amerikanen hebben Obama's campagne financieel gesteund. McCain ontving van 1,5 miljoen mensen een schenking.

Zaterdag brak Obama een ander record. Tijdens een bezoek aan de staat Missouri, die de afgelopen jaren in handen was van de Republikeinen, trok hij massa's belangstellenden. In de stad St. Louis sprak hij 100.000 mensen toe. Nog niet eerder kwamen in de VS zoveel mensen af op een bijeenkomst van de Democraat.

Later op de dag ging de senator ook nog naar Kansas City, een andere grote stad in Missouri. Hier had hij 75.000 toehoorders. Het record van Berlijn sneuvelde overigens bij lange na niet. Tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Duitsland trok Obama in juli 200.000 nieuwsgierigen.

(Bron: ANP)

 

Meer over dit onderwerp

 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief