Dit is het NOVA-archief. Vind en bekijk de NOVA-reportages, dossiers, en opinie-artikelen.

Kabinet overlegt met 'Marokkanengemeenten'

22 okt 08

Het kabinet overlegt woensdag met burgemeesters van tien steden die kampen met overlast van Marokkaanse probleemjongeren.

Aan het overleg nemen ook vertegenwoordigers van politie en het Openbaar Ministerie deel.

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken had na de problemen in de Goudse achterstandswijk Oosterwei vorige maand toegezegd snel om de tafel te gaan zitten met vertegenwoordigers van zogenoemde 'Marokkanengemeenten'. Het overleg moet concrete oplossingen opleveren voor problemen waar de gemeenten tegenaan lopen.

Naast Ter Horst zullen ook de ministers van Justitie, Integratie en van Jeugd en Gezin de bijeenkomst bijwonen. Ter Horst zal na afloop toelichten welke resultaten bereikt zijn.

Uit onderzoek van de NOS onder 23 grote en middelgrote steden blijkt woensdag dat gemeenten meer bevoegdheden willen om te kunnen optreden tegen overlast en criminaliteit van jongeren. Van de onderzochte steden zegt driekwart sneller te willen ingrijpen in gezinnen om overlast te bestrijden. Andere steden willen jongeren juist uit hun buurt weghalen om te 'heropvoeden'.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de jeugdoverlast in de meeste steden afneemt, maar dat de groepen die voor de overlast zorgen minder aanspreekbaar, agressiever en crimineler in hun gedrag worden.

Ook blijkt dat jongeren met een Marokkaanse afkomst bijna overal in het oog springen. In twee derde van de gemeenten is hun aandeel in de overlast en jeugdcriminaliteit oververtegenwoordigd. De gemeentebesturen benadrukken dat het met de meeste Marokkaanse jongeren wel goed gaat.

(Bron: ANP)

 
 

Extra Informatie

  •  
  •  

Het NOVA Archief

Vind en bekijk de reportages die zijn uitgezonden in NOVA in het NOVA-archief.

NOVA Archief